Online folytatódik a BIDF dokumentumfilm-fesztivál

Online folytatódik a BIDF dokumentumfilm-fesztivál

Jelenet A hatalom markában című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint tízezer néző volt eddig kíváncsi a tíz városban megrendezett 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) produkcióira. Vasárnap este átadták a díjakat is, a vetítések ezt követően online folytatódnak. Január 29. és február 12. között a fesztivál honlapján tekinthetik meg az érdeklődők a filmeket. Miben reménykedhetnek még egy ukrajnai átmeneti otthon fiatal lakói? Hogyan számolják fel végképp a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét Oroszországban? Van-e joguk a bálnavadászatra hagyományként tekinteni, és azt tovább művelni a Feröer-szigetekieknek? Hasonló kérdéseket vizsgálnak az idei díjazott munkák. Több dokumentumfilmről részletesebben is írunk hétfő reggeli cikkünkben.

A Légy szabad! szekció fődíját Anna Shishova rendezése, A hatalom markában kapta. Miféle rendszer az, amely kamaszok sorát képes a bíróságra rángatni, terrorcsoport szervezésével vádolva őket? Mindezt csupán azért, mert összegyűltek többen, és ökológiáról, politikáról beszélgettek. Valóban olyan veszélyesek lennének? És valójában mire, tényleg a közrendre, vagy épp a hatalommal szembeforduló néptől olyannyira tartó kormányra? Huszonöt év börtönnel fenyegetik a 2018 márciusában elhurcolt Anját és társait, a bírósági procedúra során pedig koholt vádakkal és esetleges beépített ügynökökkel is szembe kell nézzenek.

A kategória különdíjasa Max Lytvynovtól a Mariupol, harcban a reménnyel. Különösen aktuális film szintén, ezúttal konkrétan a tavaly kirobbant háborúról. Nadiya Sukhorukova naplója alapján, a háború első hónapjaiban forgattak, megrázó látleletet adva az invázió pusztításáról és a humanitárius katasztrófáról.

A magyar versenyprogram fődíját Tóth Péter Páltól a Révészek kapta. Súlyos katasztrófák túlélői mutatják meg a műben, hogyan lehet talpra állni és tovább menni. Új célokat fedeznek fel, illetve rehabilitációs intézetekben segítenek olyanoknak, akik még az út elején járnak. Az említett szekció különdíját Püsök Botondtól a Túl közel vihette haza. A film szintén nem könnyű témát jár körül, egy szexuális zaklatás ügyét bemutatva. Hiába, hogy az elkövető még börtönbe is kerül, a falu lakói nem hiszik el, hogy náluk ilyesmi megtörténhet. A Túl közelnek ítélték a közönségdíjat is, megosztva Jason Loftus rendezésével, az Örök tavasszal.

A Légy felelős! szekciója zsűrijében foglalt helyet jelen cikk szerzője, olyanok mellett, mint Harcsa Veronika énekes-dalszerző, Kollár-Klemencz László zenész-rendező, Bernd Seidl újságíró-szerkesztő és Dr. Yvonne Augustin filmes-fesztiválszervező. A Fortuna vendégei című film civil nagykövete lapunk munkatársa, Dévényi István volt.

A fesztivál idei díjazottjai:

LÉGY SZABAD! szekció:
Fődíj: A hatalom markában (Anna Shishova)
Különdíj: MARIUPOL, harcban a reménnyel (Max Lytvynov)

LÉGY BOLDOG! szekció:
Fődíj: A mintaváros, a LADA és a drift (Laura Sisteró)

LÉGY FELELŐS! szekció
Fődíj: Otthon a romokon (Simon Lereng Wilmont)
Különdíj: A bálna íze (Vincent Kelner)

LÉGY BÁTOR! szekció:
Fődíj: Kölyök Platónok (Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath)
Különdíj: Vérző sziget (Karl Malakunas)

LÉGY ŐSZINTE! szekció:
Fődíj: Az ISIS embere voltam (Zayne Akyol)
Különdíj: A Hamlet-szindróma (Elwira Niewiera, Piotr Roslowski)

Rövidfilmek versenye:
Fődíj: Tiktak Peti (ifj. Petróczy András, Aczél Tulián)
Különdíj: Túlélés női szemmel (Rebwar Mahmoud Pour)

Magyar versenyprogram:
Fődíj: Révészek (Tóth Péter Pál)
Különdíj: Túl közel (Püsök Botond)

Nyugdíjas zsűri díja: Vérző sziget (Karl Malakunas)
Diákzsűri díja: Imad gyermekkora (Zahavi Sanjavi)
Közönségdíj megosztva: Örök tavasz (Jason Loftus) és Túl közel (Püsök Botond)