A 444 szerkesztősége végre elismeri: Gyurcsány felelős az Orbán-rendszerért

A 444 szerkesztősége végre elismeri: Gyurcsány felelős az Orbán-rendszerért

Gyurcsány Ferenc (Képernyőfelvétel: Gyurcsány Ferenc / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi hetekben médiaháború alakult ki Gyurcsány Ferenc és a 444 hírportál között. A konfliktus azzal kezdődött, hogy a weboldal munkatársa, Czinkóczi Sándor a DK megrendítő erejű EP-választási kudarca után mikrofonvégre kapta Dobrev Klárát, aki finoman szólva inkompetensnek mutatkozott, bizonytalanul ismételgette az „intenzív” szót, mint aki zavarodottságában ebbe a párt által központilag meghatározott kifejezésbe kapaszkodik. Bár a DK EP-képviselőnője aligha erre célzott, mégis kifejezésre juttatta, hogy politikai szervezete melyik kórházi osztályra került a Tisza fullasztó kiáradása nyomán. A rövidke interjú pusztítóan hatott Dobrev Klára vezetői alkalmasságának megítélésére: a néhány nappal korábban még árnyék-miniszterelnököt alakító politikus ezúttal annyira rutintalannak és bizonytalannak tűnt, mint akire felelős állampolgár nemhogy egy országnak, de egy háztartásnak a vezetését sem bízná.

Gyurcsány Ferenc hamarosan tűzoltó szándékú interjút adott Rónai Egonnak az Index és az ATV közös podcastjában, hogy aztán váratlanul fenyegető hangot üssön meg nem pusztán Magyar Péterrel, hanem az illiberális rendszertől független hazai sajtóorgánumokkal szemben is: azt ígérte, mostantól minden meccset le fog játszani, mert a múltban túl elnéző volt a Magyarországon elterjedt Gyurcsány-fóbiával szemben, amelyhez megítélése szerint csak az antiszemitizmus hasonlítható – hiszen annak, aki gyufával a kis kezében születik, nem könnyen áll kézre a tűzoltófecskendő. A 444 csakhamar reagált Gyurcsány Ferenc kirohanására: a portál munkatársa, Herczeg Márk közölt gúnyos hangvételű cikket „A paprikajancsi visszatér 3 – Feri nem megy a kutyák közé” címmel. Írásában a szerző a legnagyobb élő paprikajancsinak nevezte és a Gyurcsány Balegyenes El Qro Fleto Fletonovics Ferenc, az Őszödi Böszme gúnynévvel illette Magyarország egykori miniszterelnökét, közlését olyan igékkel nyomatékosítva, mint az „óbégat”, az „összegyurcsányoz” és a „befosik”.

Gyurcsány Ferenc válasza totális volt: teljes bojkottot hirdetett Uj Péter hírportálja ellen, és felszólította híveit az előfizetések lemondására – a gyurcsányista Vadhajtások szerepét betöltő Nyugati Fény a 444 megrendszabályozására vonatkozó szándékról már mozgalomként számolt be, amelynek alapítójaként Bartus Amerikai Népszava Lászlót, legfrissebb csatlakozójaként Friderikusz Szólás Szabadsága Sándort nevezte meg. A mozgalom közéleti innovációja az az állítás, amely szerint a 444 nem ellenzéki orgánum, az ATV és az Index meg az.

Szabadjon érdeklődnöm a 444 szerkesztőségénél, elsősorban Uj Péter főszerkesztőnél: mióta ér Gyurcsány Ferencet gúnyolni, rajta kacagni? Aki eddig ilyesmit tett, az nem akarta eléggé leváltani Orbán Viktort. Az egyetlen ilyen emlékem az „Ágybavizelő Ferenc miniszterelnök lett a nemzet új színésze” című Szily László-írás még az Indexről, de az is már tizenhat éve volt. A fenti kérdésemre a válasz olyan nyomorúságos, hogy abból polgárosulatlan írástudók teljes nemzedéke kitelik: Gyurcsány Ferencet gúnyolni, rajta kacagni 2024. június 9-e óta ér. Egy hónapja ér. Azóta ér, amióta Gyurcsánynak, a nejének meg az anyósának politikai projektje 8 százalékra árazta be magát.

Windisch Juditnak, a 444 munkatársának beszámolója szerint a DK-sok Gyurcsány Ferenc bevédésére kommentelési sorvezetőt, támpontokat kapnak arról, hogy miért nem Gyurcsány a felelős a négy kétharmadért, és miért nem kellene lemondania. A gyurcsányista szekta pofátlan érvelését a hírportál az alábbi szavakkal idézi fel. „Arra, hogy Gyurcsány lenne a felelős a négy kétharmadért, az első ellenérvük, hogy 2010-ben Bajnai Gordon volt a miniszterelnök (az őszödi beszéd, a bevallottan hazugsággal megnyert választás és a világgazdasági válság mintha meg sem történt volna – a szerk.), a DK pedig csak 2011-ben alakult.” Nos, elismerve, hogy jobb későn, mint soha, jelzem: Gyurcsány felelősségét meglátni a köztársaság feldúlásában 2006-ban volt időszerű. De még Orbán Viktor fülkeforradalmi országfoglalásának az okát meglátni az őszödi beszédben és a bevallottan hazugsággal megnyert 2006-os választásban is utoljára 2010-ben volt időszerű. Az elmúlt tizennégy év napjai cinkos hallgatással teltek, és csak akkor jött el az igazság órája, amikor már az a Tóta W. Árpád is levette a kezét Gyurcsányról, aki addig úgy viszonyult hozzá, ahogy Bayer Zsolt Orbán Viktorhoz.

Ha Gyurcsány Ferenc a legnagyobb élő paprikajancsi, aki igenis felelős az Orbán-rendszer létrejöttéért és megszilárdulásáért, akkor miért kellett a 444 felületén évtizedes viszonylatban valamennyi választás másnapján rituálisan meglincselni mindenkit, aki nem volt hajlandó összefogni vele? Miért kellett a 444 felületén bűnbakot faragni az LMP-ből meg a kutyapártból, amiért nem fogtak össze Gyurcsánnyal? És miért kellett a 444 felületén kalapot lengetni a Momentum politikai érettsége előtt, miért kellett új SZDSZ gyanánt gyámolítani, amiért összefogott vele? Ezekről a szerk. egy szót sem ejtett. A 444 orgánuma olyan sallangmentes természetességgel vált narratívát, akár a politikusok – nem volna tisztességesebb kiadni egy szerkesztőségi nyilatkozatot arról, hogy „tévedtünk: azt hittük, hogy Gyurcsány az Orbán-rendszer kihívója és alternatívája, de belátjuk, hogy az oka és a pillére”? Talán csak azért nem megy, mert ez annak az elismerésével járna, hogy nekik, a fényes szellemű liberális értelmiségnek az ellenzéki érzelmű magyarok kétharmadától kellett megtudniuk, hogy mi Gyurcsány Ferenc életének és munkásságának kellő megítélése. Csak abban bízom, hogy a 444 szerkesztőségének tagjai ezt most tényleg őszintén, maguknak is elismerik, és nemcsak az ellenzékben uralkodó többségi véleményhez igazodnak.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/28. számában jelent meg július 12-én.