Karácsony Gergely demokráciafelfogása

Karácsony Gergely demokráciafelfogása

Hadházy Ákos és Tóth Csaba (Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg tudom érteni, hogy Karácsony Gergely a zuglói előválasztáson Hadházy Ákossal szemben azt a Tóth Csabát támogatja, aki megfenyegette a családját, és aki a Partizán műsorában alig pár hete önérzetesen vallotta meg a hallgatás törvényét, amikor kifejezte, hogy ő soha nem tárná a nyilvánosság elé a baloldal korrupciós ügyeit. Hisz Hadházy Ákos azért választotta épp Zuglót indulásának helyszínéül, hogy kifejezésre juttassa: nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali korrupcióval is konfliktusban áll. Hadházy nyilvánvalóvá tette, hogy képviselőként a végére jár annak, ami Zuglóban a Fidesz és az MSZP részvételével évek óta zajlik.

Karácsony Gergelynek ez persze problémát jelent, hisz a kerület polgármestereként nemcsak tudnia kellett minderről, hanem segítenie is kellett a parkolási maffia tevékenységét. Karácsony Gergely a mai napig nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy milyen ügyben volt nézeteltérése Tóth Csabával, s hogy az miért fenyegette meg a családját. Aligha lehet bármi beszédesebb annál a ténynél, hogy míg a Polt Péter vezette ügyészség graffitiző ellenzéki aktivistákkal szemben kezdeményez eljárásokat, rendel el házkutatásokat, zaklat képtelen vádakkal civil szervezeteket, s visz be Facebook-kommentekért ellenzéki állampolgárokat, addig a zuglói parkolási panama kapcsán nem történik intézkedés. Tóth Csaba büszkén közli Gulyás Mártonnal, hogy a rendőrség még csak ki sem hallgatta az eltűnt Sápi Attila ügyében, aki közvetlen munkatársa és politikai szövetségese volt – öt és fél év nem volt elég idő ehhez.

Karácsony Gergely nyilatkozatában azzal igyekszik hitelteleníteni a számos korrupciós ügyet feltáró és fideszes karaktergyilkosságok állandó célpontjául szolgáló Hadházy Ákost, hogy az indulását demokratikus deficitnek minősíti: „Az egyéni képviselői rendszer rendkívül jó vívmány, viszont ahhoz olyan jelöltek kellenek, akik valóban a helyi közösséget képviselik, és a választókerület nem lehet alibi a parlamentbe jutáshoz. Ákos indulásának van egy ilyen nem zuglói íze. Fontos a korrupcióellenes munkája, de ez az indulás nem egyezik az én demokráciafelfogásommal.”

Nagyon rossz diskurzust képez ez az erkölcsi felsőbbrendűségre alapozó kinyilatkoztatás – főleg érvek nélkül. Érvek pedig nincsenek, hisz egy korrupt közegbe logikus lépés kívülről hozni jelöltet. Az olasz hatóságok így számoltak le a Cosa Nostrával, s ezen az alapon reméli a hazai ellenzék, hogy az Európai Ügyészségtől érdemleges nyomozati tevékenységet várhat Orbán Viktor urambátyám-viszonyokkal terhelt feudalizmusában – és hát mégiscsak egy olyan kerületről van szó, ahonnan nyomtalanul eltűnt egy önkormányzati képviselő, ez pedig még a Balkánon sem gyakori eset.

Karácsony Gergely demokráciafelfogását vajon miért nem zavarja az, hogy Szombathelyen ő maga s egykori és jelenlegi pártjai, az LMP, a Párbeszéd meg az MSZP egyaránt a világ életében Budapesten élő NER-milliárdost, Ungár Pétert támogatja a szombathelyi születésű, városszerte jól ismert gyurcsányista ügyvéddel, Czeglédy Csabával szemben? Miféle demokráciafelfogás az, amely szerint a zuglói polgárok képviseletére Hadházy Ákos alkalmatlan, a szombathelyi polgárok képviseletére Ungár Péter viszont alkalmas? Miben különbözik a két jelölt – már úgy értem, azon kívül, hogy Hadházy borítékolhatóan a baloldali korrupció ellen is fellép majd, míg Ungár borítékolhatóan a jobboldali korrupció ellen sem? Nehéz elképzelni, amint Ungár Péter a saját anyját, a saját vagyonát és végső soron saját magát nyilvános elszámoltatásra citálja. Karácsony Gergely mégis Ungár Pétert támogatja, hisz Ungár Péter is támogatja őt.

Lehet, hogy Zuglóban olyan erős a lokálpatriotizmus, hogy a helyiek nem fogadják el úgy a jöttmenteket, mint Ungár Pétert Szombathelyen? Nos: Horváth Csaba, Zugló jelenlegi szocialista polgármestere egy budai polgár, aki nem is olyan rég még a II. kerület polgármestere volt. Mielőtt Karácsony Gergely támogatása mellett megválasztották, nagyjából annyi köze volt Zuglóhoz, mint Hadházy Ákosnak. Tóth Csaba, Zugló jelenlegi országgyűlési képviselője az ezredfordulót követő években még Vas megyében intézte átláthatatlan ügyeit – Karácsony Gergelynek ez esetben sem okozott problémát, hogy nem Zuglóból származik a jelölt. Hasonlóan jó példát szolgáltat maga a dicséretes demokráciafelfogású Karácsony Gergely, aki szintén úgy lett polgármester Zuglóban, hogy a választás előtt költözött oda. Lám: Budapest főpolgármesterével még a saját demokráciafelfogása sem egyezik.

Az én demokráciafelfogásommal meg az nem egyezik, hogy a képviselőjelöltek előválasztása egyfordulós lesz – épp annak szellemében, ahogy Orbán Viktor megfosztotta a képviselő-választást a második forduló demokratikus intézményétől. Az én demokráciafelfogásommal az nem egyezik, hogy továbbra sincs könnyű és gyors internetes szavazás – hiába szónokolnak korszakváltásról az ellenzéki politikusok. Az én demokráciafelfogásommal az nem egyezik, hogy három egyszázalékos párt, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP szavazatok nélkül is jelentős parlamenti szerephez jut. A demokrácia alapja az egy ember – egy szavazat elve, így ha egyszázaléknyi választót egy parlamenti frakció képvisel, ez az elv súlyosan sérül. Az én demokráciafelfogásommal legkevésbé pedig az egyezik, hogy mindezekről a problémákról az ellenzéki újságírók jóformán szót sem ejtenek, mert most le kell győzniük Orbánt bármi áron. Én ezzel szemben úgy gondolom, hogy teljes tévedés Orbán Viktorral és bűnszervezetével a fegyelemben, a cinizmusban, a félelem és a hallgatás kultúrájában versenyre kelni. Ezekben mindig ő lesz a jobb, ha pedig a jelenlegi ellenzék tagjai olyanokká válnak, mint a fideszesek, akkor ugyan miért is lenne jó azokat rájuk leváltani?

Ma nagyon sok múlik az ellenzéki állampolgárok aktivitásán és józanságán. Ha az előválasztáson Márki-Zay Péter, Hadházy Ákos meg a hozzájuk hasonlók pozíciókat tudnak szerezni, lesz esély a jövő tavaszi kormányváltásra és arra, hogy valami végre megmozduljon Magyarországon. Velük szemben Tóth Csaba meg a Fidesszel üzletelő MSZP, Ungár Péter meg a mindent és mindenkit eláruló LMP és Karácsony Gergely meg a szűk baráti körén kívül soha senkit nem képviselő Párbeszéd együtt sem számíthat annyi szavazatra, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – velük nincs esély a változásra.

Részt kell venni az előválasztáson, és nemet kell mondani az elit belső alkuira, a maffiózókra meg a milliárdos NER-oligarchákra olyan hiteles és minőségi különbséget képező jelöltek támogatásával, mint Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter. A változás itt és most kezdődik – vagy sehol és semmikor.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/27. számában jelent meg, július 2-án.