A hazai sportszövetségek egyetértenek a tokiói olimpia halasztással

A hazai sportszövetségek egyetértenek a tokiói olimpia halasztással

Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MTI összeállítása szerint a hazai sportági szövetségek egyetértettek abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB nem dönthetett másképp, minthogy – miként arról beszámoltunk – elhalasztja a tokiói nyári olimpiát, a jövőben pedig a felkészülést kell újra tervezni.

– Az olimpia az emberiség egyik legszebb ünnepe, minden sportszerető számára szomorú a hír, hogy későbbre halasztják az ötkarikás játékokat, ám a jelenlegi helyzetben, amikor a járvány jóval túlmutat a sporton, és az emberéletek védelme a legfontosabb, úgy gondolom, más döntést nem lehetett hozni, ráadásul így megvan rá az esély, hogy teljes olimpia legyen – mondta Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója.

Japán az olimpia halasztását kérte, 2021 nyarára teszik át az ötkarikás játékokat | Magyar Hang

Abe Sinzó kormányfő meg is állapodott Thomas Bach NOB-elnökkel.

A sportvezető jelezte, a halasztás a női válogatott hazai rendezésű olimpiai selejtezőjének időpontját is tovább módosíthatja, az viszont biztos, hogy az MKSZ bármikor kész a kvalifikációs torna rendezésére és a június 12-14. közötti időpontban a győri helyszín is rendelkezésre áll. „Elképzelhető ugyanakkor, hogy a következő hetek, hónapok újabb változást hoznak a selejtező dátumát illetően. Ha ezen túl tekintünk, akkor is rengeteg kérdést nyit meg a tokiói játékok elhalasztása, hiszen valamennyi olimpiai sportág 2020/21-es versenynaptárát befolyásolhatja, módosíthatja” – mondta Novák.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke úgy fogalmazott, sok minden átíródik majd, egyúttal így megvan az esély arra, hogy minden kétely eloszoljon, és Tokió teljes olimpiát rendezhessen.

– Természetesen várjuk majd az új időpont kihirdetését, ami értelemszerűen alaposan befolyásolja a bajnokságok és az olimpiai felkészülés menetét. Mindenesetre a tagsággal, az elnökséggel elkezdünk dolgozni ezeken a kérdéseken, alaposan megvitatjuk az összes lehetőséget, és amint meglesz a hivatalos időpont, ahhoz mérten igazítjuk majd hozzá a különböző sorozataink rendszerét és válogatottjaink felkészülési mentetét – mondta Vári.

– Ennek a döntésnek meg kellett születnie, a további menetrenddel kapcsolatban meg kell várnunk a nemzetközi szövetség lépéseit – értékelt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, aki korábbi edzőként átérzi a versenyzők és a felkészítők szomorúságát, hiszen megszakad egy menetelés, amire hosszú ideje készültek, ugyanakkor úgy látja, jelenleg nem a sport az első.

2021-ben rendezik meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, csúszás a BL-ben is | Magyar Hang

Csúszik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga döntője is.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, nagyon várt hír volt már, ugyanis az elmúlt időszak „lebegtetését” nem lehetett tovább húzni. Hozzátette, a sportolókkal nem lehetett megtenni, hogy ebben a frusztrált helyzetben hagyják őket. Megjegyezte, a szervezetnek azon kell dolgoznia, hogy a válogatott sportolók folytathassák felkészülésüket és ne kelljen hónapokra leállniuk.

Üdvözölte a döntést a Nemzetközi Fair Play Bizottság is. Kamuti Jenő elnök közleményében kiemelte: a versenyzők, a szakvezetők, az újságírók és a szurkolók egészsége mindennél fontosabb, egyben gratulált a „felelős, ugyanakkor nehéz döntés meghozatalához”. „Azzal, hogy a játékokat maximum egy évvel később rendezik meg, az egészségügyi szempontok mellett a fair play eszméje is sokkal jobban érvényesül” – áll a kommünikében.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kijelentette, nem erre készültek, de ebben a rendkívüli helyzetben a NOB és Japán részéről ez a felelős döntés. Hozzátette, az olimpiára már kvótát szerző magyar élsportolók (Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas-testvérek) felkészülési programját a döntés tükrében újra kell tervezni.

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli már február végén arról beszélt, hogy a járvány miatt lehet, hogy nem lehet majd megrendezni idén az ötkarikás játékokat.

Schmitt Pál szerint a járvány miatt elhalaszthatják a tokiói olimpiát | Magyar Hang

A sportvezető szerint a NOB-nak nincs forgatókönyve a koronavírus okozta helyzetre.