Megmutatta, mit tud a magyar válogatott, sikerült megverni Andorrát

Megmutatta, mit tud a magyar válogatott, sikerült megverni Andorrát

Szalai Ádám a labdával a kezében, miután büntetőből gólt szerzett a labdarúgó-világbajnoki selejtezők 6. fordulójában játszott Magyarország-Andorra mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két vereséget követően Andorra volt az ellenfele a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2022-es katari világbajnokság selejtezőjének 6. fordulójában. Az angolok, majd a teljesen ötlettelen és tűz nélküli albániai fellépés és ki tudja hanyadik történelmi zakó után a csapat a tartásáért lépett pályára hazai közönség előtt a Puskás Arénában. Az ellenfél nem épp a legjobb ómennek számított: a 2016-os Eb után ugyancsak megrogyó magyar csapat a korábbi vb-selejtező alkalmával is összekerült a pireneusi törpeállam válogatottjával, és szenvedett történelmi, 1–0-s vereséget Andorrában 2017 júniusában.

Eddig egyébként ötször játszottunk a Spanyolország és Franciaország között fekvő 77 ezres ország ellen, a csúnya fiaskó mellett négy győzelem, 15 rúgott és két kapott gól volt az eddigi statisztika. Legutóbb, már ebben a selejtező sorozatban 4–1-re nyert Marco Rossi együttese Andorrában.

A mérkőzés magyar mezőnyfölénnyel kezdődött. Az első komolyabb helyzetre két percet kellett várni: Szalai Ádámnak ívelték fel a labdát középre, amit ő nem ért el, ám a jobb oldalon felfutó Botkának pont jó ritmusban jött a játékszer, az azonnal kapura tűzött lövése azonban az oldalhálóban akadt el. A hetedik percben nagy lehetőség elé került a magyar válogatott. Szalai Attila a félpályáról remek passzal hozta játékba a berobbanó Sallait a tizenhatoson belül, akit mellbe rúgott az egyik andorrai védő. A bíró azonnal a büntetőpontra mutatott, a tizenegyest pedig Szalai Ádám értékesítette. A magyar csapatkapitány válogatottban rúgott 25. góljával a 9. percben megtörtént, aminek azért illik megtörténnie: 1–0-ra vezetett a csapat a világranglista 156. helyezettjével szemben.

Ahogy egyébként azt már a korábbi, Andorra elleni mérkőzéseken megszokhattuk, az ellenfél roppant kellemetlen, játékosai sokat hisztiznek, még a labdarúgásban megszokotthoz képest is jobban vergődnek, szimulálnak, sokat veszekednek az ellenféllel, vagy épp a bíróval. E kellemetlenkedések ezúttal sem maradtak el.

Szerencsére ez sem billentette ki a mieinket a ritmusból, és az első negyedórát követően érkezett a második magyar találat: egy szögletkombinációt követően Schön ívelt be, a labdát pedig Botka fejelte a hálóba. A Schön–Sallai kettős a második találat után is jól muzsikált a baloldalon, ötletes támadójátékot láthatott ezúttal a Puskásba kilátogató tömeg. Az andorraiak ugyanakkor nem zuhantak össze, mi több, feljebb tolták a középpályájukat és megpróbálták letámadni a tempójából érezhetően visszavevő mieinket.

A 30. percben Botka lódulhatott meg a kapu irányába, ám egy védő hátulról, a csípőjével sodorta el a Ferencváros játékosát, elég büntetőgyanús eset volt, ám néma maradt mind a játékvezető, mind a videóbíró. Schön továbbra is aktív maradt: a 32. percben bal oldali beadását hét méterről Lang fejelte méterekkel a bal alsó mellé. A 36. percben szabadrúgáshoz jutottak a labdát addig mindössze 15 százalékban birtokló vendégek, ám Puyol beadása nagyon rosszra sikeredett, magyar kirúgás lett a vége.

Noha a köztévé kommentátora szerint egy újabb gólra még jók lettünk volna az első félidőben, ez sajnos nem történt meg. Sőt, a 44. percben a védelem közepén Lang aludt el egy Fiola keresztpassznál, amivel Aláez iramodhatott meg a magyar kapu felé, ám a góllövésben végül Szalai Attila akadályozta meg. Abban azonban igaza volt Hajdú B. Istvánnak, hogy elégedettek csupán csak az első 20 perccel lehettünk az első félidőben.

A szünetben kettőt cserélt Rossi: Sallai helyett Sallói, míg Kleinheisler helyett pedig Szoboszlai állt be. Az első andorrai durvaságra mindössze 13 másodpercet kellett várni, viszont visszaállt a rend azzal, hogy ismét komoly nyomás alá helyeztük az ellenfél kapuját. Szoboszlai első szöglete életveszélyesen csavarodott be, ám a hosszún érkező Szalai Attila egy paraszthajszállal elvétette a labdát és csak megsuhintani tudta.

A következő említésre méltó mozzanat a 64. percben jött: Szoboszlai rúghatott egy szabadrúgást 27 méterről. A lövés jól csapódott, ám egy paraszthajszállal ez is mellé ment. Ezután jött az év legkellemetlenebb focibohózata, egy baloldalon eladott labdát követően kapura törhettek az andorraiak, akik kétszer is passzoltak a magyar büntetőterületen belül, hogy aztán végül Botka ballal mellkason találja Fiolát, akiről a bal alsóba pattant a labda. Megfagyott a levegő egy pillanatra, ám ekkor segített a VAR, a videóbíró-szobában ugyanis kiszúrták, hogy az egyik andorrai egy paraszthajszállal lesen állt, így nem adták meg e mókás öngólt.

A második félidei lidércnyomás aztán folytatódott: tizennégy idegenbeli vb-selejtező után gólt szerzett Andorra. Egy jobb oldali szabadrúgás után a megcsúsztatott labdát Llovera lőtte el Dibusz mellett, 2–1. Rémálom a Puskásban, az andorraiak megtáltosodtak és megnyomták a végét, sprinteltek a labdákért, érezték, hogy még végén van keresnivalójuk a meccsen.

A 91. percben újra szabadrúgáshoz jutott az ellenfél, amit azért sikerült kivágnia a mieinknek. A hosszabbításban még rúghattunk egy nyolcadik szögletet, majd a 93. percben cidrizhettünk, hogy nehogy már egyenlítsenek az andorraiak. Szerencsére, ez nekik nem sikerült, így összejött a győzelem. Magyarország 2–1-re meg tudta verni Andorrát.

Azzal, hogy a lengyelek a 92. percben kiegyenlítettek az angolok ellen, valamint az albánok 5–0-ra kiütötték San Marinót, Magyarország 10 ponttal maradt a csoport 4. helyén. Előttünk a lengyeleknek 11, az albánoknak 12 és az angoloknak 16 pontja van. A magyar csapat legközelebb október 9-én otthon fogadja Albániát, míg október 12-én Angliában játszik majd.

Marco Rossi mérkőzés utáni nyilatkozatát itt olvashatja.

Európai vb-selejtező, I-csoport, 6. forduló
Budapest, Puskás Aréna, 20.45. Vezeti: Obrenovic (Praprotnik, Kordez – szlovének)

Magyarország–Andorra: 2–1 (2-0)
Gól: Szalai Ádám (9, büntető), Botka (18.), ill. Llovera (81.)
Sárgalap: Sallai (12.), Szalai Ádám (88.), Tamás (93.) ill. García (9.), Vieira (38.), San Nicolás (62.), Alavedra (87.)

Magyarország: Dibusz – Botka (Tamás 91.), Lang, Szalai Attila, Fiola – Kleinheisler (Szoboszlai 46.), Nagy Ádám (Gazdag 65.), Schäfer – Sallai (Sallói 46.), Szalai Ádám, Schön (Nikolics 74.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Andorra: Iker Álvarez – San Nicolás, Llovera, Emili García, Alavedra, M. García – Aláez, M. Vieira (Cristian Martínez 76.), Cervós (Alex Martínez 75.) – Pujol (Lima 80.), R. Fernández (Bernat 80.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez