Öt év után újra Final4-győztes a Győr

Öt év után újra Final4-győztes a Győr

Győri-Lukács Viktória, a Győri Audi ETO KC játékosa (k) a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott Győri Audi ETO KC - SG BBM Bietigheim mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 2-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap délután háromkor két csalódott csapat találkozott Budapesten a női kézilabda Bajnokok Ligájának bronzmérkőzésén. Egyikük, a dán Team Esbjerg drámai mérkőzésen kapott ki szombaton a Győrtől, úgy, hogy az utolsó másodpercben a kezükben volt az esély, hogy hosszabbításra mentsék az elődöntőt. A másik ágon vaskos meglepetés született: a német Bietigheim, akinek már a Final4-ba való bejutása is kisebb csoda, hiszen a torna elején, a csoportban a hatodik helyről (!) jutott tovább és menetelt be a négyes fináléba, szombat délután valósággal kiütötte a nála papíron sokkal erősebb Metzet. A hét gólos francia vereség egyrészt azt jelentette, hogy a Metz lett a bronzmeccs másik érdekeltje, másrészt azt is, hogy mindenképp lett volna magyar győztese a Final4-nak, mert a győztes Bietigheimmél három ismerős játékos (Háfra Noémi, Faluvégi Dorottya és Szikora Melinda) is van a keretben, és ők a Győrrel fognak játszani a trófeáért. Igaz, Szikorát ugyan elhozta, de egyik meccsre sem nevezte Vestergaard edző.

A vasárnapi első meccsen kiderült, a Metz nem tudta kiheverni a szombati súlyos vereséget, és egy sokgólos mérkőzésen 37-33-ra kikapott a Team Esbjergtől, így utóbbi lett a bronzérmes a Bajnokok Ligájában. Érdekességként még annyit, hogy a dánoknak ez volt a harmadik Final4 szereplésük, de most sikerült először meccset nyerniük.

A hat órakor kezdődött finálé előtt a Győr tűnt esélyesnek – a csoportkörben ugyanis oda-vissza megverték a Bietigheimet. Igaz, azóta a németek szó szerint megtáltosodtak, szóval nem ártott az óvatosság. Német csapat korábban soha sem jutott be a Final4-ba, így nekik nem volt vesztenivalójuk, az esetleges ezüsttel is messze túlteljesítették az elvárásokat. A Győr ki volt éhezve a sikerre: ugyan ötször már megnyerte a Final4-t, de legutób 2019-ben emelhették magasba a trófeát.

Ellentétben a szombati elődöntő rémálomszerű kezdésével, most győri góllal indult a mérkőzés, sőt a német edző már a negyedik percben időt kért 3-1-es győri vezetésnél. Ez hatott, igaz, a németek brazil kapusa három könnyű lövést is védett, így a hetedik percben támadhattak az egyenlítésért. Nem sikerült, ráadásul a tizenegyedik percben már 6-2 volt a Győr javára. Zúgott a hajrá a majdnem teltházas MVM Dome-ban, a hazai közönség megérezte a vérszagot, ráadásul a zöld-fehérek emberhátrányban is két gólt szereztek, a félidő felére ötre növelve a hazai előnyt. A különbség később sem csökkent, inkább nőtt: a 25. percben 16–10! Ebből öt megmaradt a félidő végére is, így megnyugtató előnnyel mehettek pihenni a győriek.

Solberg-védésekkel és győri gólokkal kezdődött a második félidő is – érződött, hogy a sokkal rövidebb kispaddal rendelkező németeknek ma itt nem teremhet babér. A hetedik percre hétgólosra hízott a magyar előny, és lehetett volna tíz is közte, ha támadásban nem hibáznak sokat a győri lányok. Akik megnehezítették a saját dolgukat azzal, hogy előbb Győri-Lukács Viktória, majd Kristiansen találta fejbe a németek brazil kapusát, így kétszer két perc emberhátrányt kapott a zöld-fehér együttes. Faluvégi a Bietigheim színeiben élt a lehetőséggel, négyre zárkózott fel a vendégcsapat. A hullámvölgy nem bizonyult tartósnak annak ellenére, hogy sok ziccert elszórakoztak a lányok (a győri edző időt is kért közben), tíz perccel a vége előtt újra hét volt közte. Ez nagyban volt köszönhető Solberg védéseinek is, aki elkedvetlenítette a német támadókat – ekkor már egyértelmű volt, hogy ki nyeri a mérkőzést.

A közönség extázisban éltette a zöld-fehéreket, a győzelem nem volt veszélyben, a Győr elég sima meccsen megnyerte hatodszor is a Bajnokok Ligáját. Ideje volt, öt éves szünet szakadt meg ezzel.

Final4 döntő, Budapest, MVM DOME:
Győri Audi ETO KC–SG BBM Bietigheim 30–24.