Súlyos FTC-vereség, elúszott a BL

Súlyos FTC-vereség, elúszott a BL

Azeri játékosok gólöröme a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros - Qarabag visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. augusztus 9-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt héten Bakiban 1-1-es döntetlent játszott a Ferencváros labdarúgó-csapata a Qarabag otthonában a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így Budapestre maradt a döntés. Kedd este egyszerűnek tűnt a feladat: itthon verni kell az azeri bajnokcsapatot. Nem telt ház előtt, és csak azért nem, mert az UEFA a Ferencváros Slovan elleni BL-selejtezőin történt szabálytalanságok miatt a magyar bajnokot 79 000 euróra és részleges szektorbezárásra büntette.

Budapesten a Qarabag kezdett jobban, hat és fél perc alatt vagy négy veszélyes támadást is vezettek Dibusz kapujára, és miután létszámfölényben is támadhattak, Zubir kilőtte a rövid sarkot. Két perc múlva egyenlíthetett volna az FTC, de Boli lövését védeni tudta a kapus. A hazai védelem nem volt a helyzet magaslatán később sem, Dibusznak ziccerhelyzetben kellett védenie, de aztán kiderült, hogy les volt.

Kezdett feljönni a Ferencváros, a 29. percben Tokmac egyedül vezethette a kapura, de túl lazán rúgta el és az azeri kapus nagyot védett. Nyomtak a hazaiak, de a 44. percben Dibusznak két bravúrt is be kellett mutatnia, hogy ne kétgólos vezetéssel menjenek szünetre az azeriek. Az egyenlítés nem sikerült, szünetben továbbjutásra állt a vendégcsapat.

A második félidőre sem jött ki megilletődötten a Qarabag, és nagyjából nyolc perc kellett ahhoz, hogy kettőre növelje az előnyt – a Ferencváros védelme egyszerűen nem igazi, könnyű az utolsó embereket átjátszani. A meccs kéthramadánál Tokmac előtt adódott egy újabb lehetőség, de az FTC támadója túl hosszan vette át a labdát, így a kivetődő kapus be tudott avatkozni. A hatvanötödik percben az azeriek közel álltak a három gólos vezetéshez – Dibusz rosszul ment ki egy szögletre, a fejes szerencsére a felső lécen csattant. Lett volna pár hazai lehetőség, de mindig sikerült a tizenhatoson belül túlkombinálni, így gól nem született. A Qarabagnak viszont sikerült: megint kijátszották a védelmet, Dibusz tehetetlen volt, 0-3. Kezdett megalázó lenni, a közönség egy része hazaindult az Üllői útról. És még egy fontos dolog: a Ferencvárossal ellentétben az azeri csapat legalább fele helyi erő, nem külföldről vásárolt légiós.

A nyolcvanhatodik percben aztán végre összejött a szépítés az FTC-nek, Traoré ballal az ötösről bezúzta, 1-3. A becsületgól tehát összejött, de több nem, így a Ferencváros számára idén elúsztak a Bajnokok Ligájába vetett remények. A Európa Liga csoportkörére még van esély – ehhez az ír Shamrock Roversen kell túljutni egy oda-vissza összecsapáson. Ha nem sikerül, akkor marad a Konferencia-liga.

„Minden évben a Bajnokok Ligája-csoportkör elérése a cél, de azt tudni kell, hogy az ellenfélnek is. Ma egy komoly riválissal álltunk szemben, amely támadásban nagyon erős volt. Elméletben készen álltunk, gyakorlatban nem. Rosszul kezdtük a meccset és rosszul is fejeztük be" – értékelt Sztanyiszlav Csercseszov, aki elismerte, hogy a Qarabag jobb volt és megérdemelten jutott tovább. Az FTC orosz vezetőedzője az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy nem szedhető külön a védekezés és a támadás a hibák szempontjából, de a sok labdavesztés megpecsételte a csapata sorsát, mert ez teret nyitott az ellenfél támadásainak.

„Nehezen nyertük meg a mérkőzést, még ha a számok esetleg mást is sugallnak. Gratulálok és sok sikert kívánok a Ferencvárosnak, mert nagyszerű meccset játszottunk vele” – mondta a Qarabag vezetőedzője, Gurban Gurbanov, aki kiemelte, csapata ma nagy kedvvel és győzni akarással futballozott. (MTI)

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló, visszavágó:
Ferencváros-Qarabag (azeri) 1-3 (0-1)
Groupama Aréna, 18 875 néző, v.: Carlos del Cerro Grande (spanyol)
gólszerzők: Traoré (86.), illetve Zoubir (7.), Wadji (54., 78.)
sárga lap: Thelander (30.), Boli (34.), Botka (84.), illetve Jankovic (31.), Bajramov (62.), Zoubir (84.), Leandro Andrade (91.), Vesovic (93.)
Továbbjutott: a Qarabag 4-2-es összesítéssel.
Ferencváros: Dibusz - Botka, Kovacevic (Knoester, 51.), Thelander, Civic (Pászka, 84.) - Esiti (Vécsei, 51.), Laidouni - Zachariassen, Nguen (Marquinhos, 84.), Traoré - Boli (R. Mmaee, 61.)
Qarabag: Mahammadalijev - Vesovic, Musztafazade, Huszejnov, Bajramov - Qarajev (Romao, 86.), Jankovic (Richard, 58.) - Kady - Sejdajev, Wadji (Owusu, 81.), Zoubir (Leandro Andrade, 86.)