Nagy győzelem „Európán kívüli fajokkal”

Nagy győzelem „Európán kívüli fajokkal”

Ivan Saponjic, a szlovák csapat játékosa (k), valamint a ferencvárosi Anderson Esiti (b) és Samy Mmaee a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Slovan Bratislava – Ferencváros visszavágó mérkőzésen Pozsonyban 2022. július 27-én (Fotó: MTI/AP/TASR/Martin Baumann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda este frappáns módon vágott vissza a Ferencváros az 1992-es pozsonyi vereségért. Akkor a Slovan 4–1-re győzte le az FTC-t, de a meccs mégsem erről lett nevezetes, hanem arról, hogy azon a szeptemberi napon a helyi rendőrök indokolatlan brutalitással verték a magyar szurkolókat – nemcsak a mérkőzés közben és után, hanem előtte is.

Most szintén a Bajnokok Ligája keretében találkozott egymással a két csapat, és a Ferencváros számára nem indult jól a párharc: bár a magyar csapat tűnt az esélyesebbnek (a Transfermarkt adatai alapján a magyar együttes kerete kétszer annyit ér, mint a szlováké), Budapesten mégis kikapott az FTC 2–1-re.

A hazai mérkőzésnek volt még egy érdekes eleme: a magyar kezdőcsapatában csak egyetlen magyar, a kapus Dibusz Dénes fért be, és a csapat nagy részét a miniszterelnöki definíció szerint „Európán kívüli fajok” alkották. A sors fintora, hogy a pályára lépő másik magyar egy csere volt a szlovák csapatnál: Holman Dávid a rendes játékidő utolsó percében kapott lehetőséget.

A pozsonyi visszavágóra a magyar jelenlétet sikerült megduplázni: Dibusz mellett Botka Endre is helyet kapott a kezdőcsapatban, de a „fajok keveredése” most is igen jelentős volt a harminchárom szoros magyar bajnokcsapat keretében. Az FTC jól játszott, és nagy meglepetésre kiköszörülte a budapesti csorbát: 4–1-re legyőzte a Slovant. A négy gólból hármat Európán kívülről érkező játékos szerzett: Franck Boli Elefántcsontparton született, Adama Malouda Traoré Maliban látta meg a napvilágot, Aïssa Laïdouni pedig tunéziai. (A negyedik gólszerző, Kristoffer Zachariassen norvég, szóval vele még Orbán szerint is szabad keveredni a magyar lányoknak.)

A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor tehát mindent megtesz azért, hogy pártbéli főnöke utasítása ellenére minél több „kevert fajú” játékost szerződtessen, akik aztán majd jól „ellakják” előlünk a Kárpát-medencét.

Mellékszál, de a jegyzőkönyv kedvéért rögzítjük: a Magyar Hang hiába kért akkreditációt a budapesti mérkőzésre, a Fradi sajtóosztálya elutasította a kérésünket. Sőt, mivel az UEFA szabályai szerint az idegenbeli mérkőzésnél, vagyis Pozsonyban is a magyar csapatnál kellett volna kérjük a sajtójegyet, ezért inkább a tévében néztük meg a visszavágót is. Legközelebb majd a Journal de Mali színeiben próbálkozunk, talán nagyobb sikerrel.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!