Feltörték Elon Musk műholdas internetét, a Starlinket

Feltörték Elon Musk műholdas internetét, a Starlinket

Elon Musk egy Space X-sajtótájékoztatón Floridában 2020. január 19-én. Mindig feljebb (Fotó: Reuters/Joe Skipper)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy belga kiberbiztonsági kutató a Black Hat biztonsági konferencián ismertette, hogy miként sikerült feltörnie az Elon Musk féle Starlinknek a hálózatát. Azt is megosztotta, hogy a hálózatnak milyen biztonsági hiányosságai vannak – írja a Wired. A Telex által is idézett kutató, Lennert Wouters miután szétbontotta az általa vásárolt Starlink antennát, egy általa létrehozott eszközzel hozzá tudott férni a rendszerhez. Beszámolója szerint eszközével ideiglenesen rövidre tudta zárni a rendszert, így megtudta kerülni a Starlink biztonsági egységét. Később Githubon részletesen is bemutatta, milyen réseket talált és azok milyen támadásokra alkalmasak.

Az etikus hacker a rendszer feltörését nem azért követte el, hogy értékes adatokhoz jusson hozzá. Az általa felfedezett problémáról tájékoztatta a céget ezekről a hiányosságokról. A Starlinket tulajdonoló SpaceX pedig elvileg már orvosolta is a problémákat. Igaz, Wouters szerint ezzel csak megnehezítették a támadást, probléma kizárólag akkor javítható, ha vállalat létrehozza a fő chip frissebb verzióját. Erre reagálva a SpaceX azt közölte, hogy újabb frissítést terveznek kiadni, de ennek részleteiről egyelőre nem szerettek volna többet elárulni.

A jelenleg 2200 műholddal rendelkező Starlink, azaz Elon Musk műholdas internete májusban, a régióban az utolsók között, Magyarországon is elérhetővé vált.

A rendszer úgy működik, hogy miután a 260 ezer forintba kerülő terminált bekapcsoltuk, az automatikusan kapcsolódik a legközelebbi Starlink-műholdhoz (ezekből már több mint kétezer darab kering fölöttünk, és a számuk folyamatosan emelkedik), már amennyiben van szabad rálátása az égre. A műhold ezután kommunikál a legközelebbi földi állomással vagy átjáróval, amely az internetet szolgáltatja (ezek az átjárók a világ különböző pontjain helyezkednek el, de nem lehetnek túl messze attól a helytől, ahol az internetkapcsolatot kapjuk). Ekkor elindul a forgalom az átjárótól a műholdon, majd a vevőegységen keresztül a terminálig – a felhasználók egyszerűen csatlakoztatják a routerüket a terminálhoz, a többiről pedig a technika gondoskodik, indulhat a szörfözés.

A Starlinkre itthon elsősorban ott lehet szükség, ahol nehéz vagy drága kiépíteni a földi internetkapcsolatot – menedékházakban, a meglévő infrastruktúrától távoli kutatóállomásokon vagy ipari telepeken. A szolgáltatás havi díja 35 500 forint.

 

Címkék: Elon Musk, Space X, Starlink