Momentum-szóvivő: Közös kampány volt, közös a felelősség, ez alap

Momentum-szóvivő: Közös kampány volt, közös a felelősség, ez alap

Ellenzéki eredményváró (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon sok tényezője van a vereségnek. Mi nem fogunk senkire és semmire mutogatni, közös kampány volt, közös a felelősség, ez alap – így értékelte a választási vereséget Tompos Márton, a Momentum szóvivője a Magyar Hang megkeresésére.

Például kiemelte: ha van egy négy éven keresztül tartó propaganda-behatás, azt egy 5-15 perces kopogtatással nem lehet felülírni, vagyis szükséges lenne a pártok folyamatos, helyi jelenléte. – Az is látszik, hogy a háború teljesen új körülményeket teremtett, nem tudtuk közvetíteni az üzeneteinket normálisan – fejtette ki. Szerinte bár felesleges ujjal mutogatni, de nehéz elmenni amellett is, hogy az ellenzék 5 percet kap 4 évente a köztévén, vagyis a pálya is lejtett a másik csapatnak.

Kérdésünkre, hogy a Jobbik és a DK a bűnbakot Márki-Zay Péterben találta meg, úgy válaszolt: „mi ebbe nem megyünk bele, biztosan nem egy személy vagy kampányüzenet eredménye a gyalázatos vereség. A Jobbik és a DK nevében nem nyilatkozom, ha ezt akarják, lelkük rajta”. A kérdésre, hogy nem hitelteleníti-e az összefogást, hogy a vereség estéjén csak Karácsony Gergely főpolgármester, Párbeszéd-társelnök és Donáth Anna Momentum-elnök állt ki Márki-Zay Péter mellé az ellenzéki eredményvárón, úgy fogalmazott: „ennek az optikája borzasztó, de nem mondanék a Jobbik, a DK és az LMP nevében semmit”.

Hogy mi lehet a hatpárti együttműködés jövője, arra azt mondta, ebben a kérdésben nem nagyon van mozgástere az ellenzéknek, hiszen kétharmada van a Fidesznek és ott az „álellenzéki” Mi Hazánk is. – Nem állhatunk neki egymás közt veszekedni, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen koordináció, rendszeres egyeztetések, szakpolitikai megbeszéléssel. Nem látunk olyan alternatívát, ami a teljes összefogás kukázását jelentené. Mi is szeretnénk a Momentum arcélét erősíteni, de nem fér bele, hogy ne beszéljünk egymással – vélte. Szerinte ugyanis lehetetlen, hogy 1-2 párt annyira kinője magát, hogy ők álljanak egyedül szembe a Fidesszel, hiszen „a propagandagépezet bárkit le tud húzni a sárba”.

A Momentum egyébként a jövőben is együttműködne dupla veresége ellenére is Márki-Zay Péterrel, aki Tompos Márton szerint becsületes és nagyon jó gondolatai vannak. – Minden egyes szalmaszálba bele kell kapaszkodni – hangsúlyozta. 

A szóvivő saját pártja teljesítményét úgy összegezte: az aktivistáik felszántották a körzeteket, a munkát belerakták, például Szegeden Mihálik Edvin jelöltjük és csapata 30 ezer ajtót kopogtattak le és mégis veszítettek. Vagyis a végeredmény nem lett jó, 15 jelöltből 5 jutott be a parlamentbe, ők is mind budapestiek. – Ha azt nézem, hogy a Momentum bekerült a parlamentbe és 11 fős frakciója lesz, nem kell, hogy szégyenkezzük, de örülnünk sem – mondta.

Választási híreinket itt olvashatja!