A kormányzóképességről

A kormányzóképességről

Dobrev Klára és az árnyékkormánya jelen lévő tagjai 2022. szeptember 19-én, Budapesten (Fotó: Hutter Marianna/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mert bizony alternatív kormányzóképességre a Fidesszel szemben óriási szükség van. Tavasszal az összefogás számos hiátusának a legnagyobbika volt, hogy nem rendelkeztek programmal és kormányzóképes elképzelésekkel, személyekkel. Persze annak, hogy ez létrejöjjön, a legnagyobb akadálya maga Gyurcsány Ferenc, a DK, Dobrev Klára és Jakab Péter voltak. Márki-Zay Péternek nem engedték, hogy szakértői árnyékkormányt hozzon létre, amire nagy szükség lett volna; az elképzelésük az volt, hogy egy esetleges és váratlan győzelem esetén minél nagyobb szeletet kihasítanak a kormányzásból.

Elnézve Dobrev Klára neveit – csupa pártpolitikus – két egyértelmű következtetést levonhatunk. Nem tanult a DK semmit az újabb kudarcból, továbbra is önmegvalósításban utazik. Továbbra is saját magát képviseli, és a meglévő ellenzéki szavazóbázist próbálja magához édesgetni. Új szavazókat vagy a másik oldalról szavazókat ezzel az árnyékkormánnyal nem fog tudni hozni, mozgósítani. Saját magát kívánja növelni, nem a Fidesz oldalát gyengíteni.

Az is látszik ugyanakkor, hogy a DK magára maradt. Egyedül szeretné a feladatot vállalni, a többi volt szövetséges nélkül, akiket ő terelt legharsogóbban egybe még tavaly. És leghangosabban árulózta le a különutasságot. Például a Dobrev-árnyékkormány egyik tagja a tatai piacon dr. Popovics Juditot. Ezzel a DK feladta a parlamenti ellenzék maradékának a labdát és a kihívást, hogy ők mit lépnek

Annyiban van haszna a lépésnek, hogy építkezésre sarkallja a többi szereplőt, hogy ennél jobb kormányt rakjanak össze. És mint tudjuk, a versenynek áldásos szerepe van, lenne. Első ránézésre biztosan lehet ennél szakmailag erősebb és kevésbé politikus csapatot összerakni. Ha a parlamenti maradék ellenzék összefog, vagy a Momentum külön, akkor biztosan sikerül nekik is. Nem írom le a sikerreceptet itt és most.

A legnagyobb eredmény viszont, amivel öngólt lő a DK, hogy a parlamenti ellenzéki fejekben is utat nyit a több pólusú összefogásnak, amit a szerző 2019 óta hirdet. Amiben a nagy Gyurcsány Ferenc bizony maradjon önálló platformon, hisz láttuk az összefogás számtanát, lényegesen többet vitt el, mint hozott. Bipoláris politikai erőtérben Orbán nem legyőzhető, hiszen ennek létrehozásán dolgozott 2006 óta, becsapdázva az óriás ambíciókkal rendelkező DK-alapítót, illetve az azóta legyengült és erőtlen ellenzéket, akik munka és fejlődés helyett az egymásba kapaszkodással próbálták legyőzni az előttük tornyosuló akadályt áprilisban.

A szerző szervezetfejlesztési tanácsadó (Egészséges Magyarországért Választási Párt)

A publicisztika oldalon megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/39. számában jelent meg szeptember 23-án.