Ácsi katódgyár: részben a lélegeztetőgép-bizniszben érintett egyik vállalkozó földjére épülne

Ácsi katódgyár: részben a lélegeztetőgép-bizniszben érintett egyik vállalkozó földjére épülne

Ács régen a cukorgyárról volt híres. Most majd a katódról lesz? (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai Huayou-csoport leányvállalata, a Bamo Technology Hungary Kft. által Ácsra tervezett 520 milliárd forintos katódgyár egy olyan területre épülne, amelynek egy része a lélegeztetőgép-bizniszben és azt megelőzően a budapesti belvárosi ingatlanüzletekben is érintett Schimicsek Tibor egy cégének tulajdonában áll – tudta meg a Telex.

Schimicsek neve onnan lehet ismerős, hogy cége 2007-ben – Rogán Antal polgármestersége idején – az V. kerület frekventált részein, a Kossuth Lajos, az Október 6., a Petőfi Sándor és a Váci utcában jutott értékes ingatlanokhoz. De később is több értékes, korábban önkormányzati tulajdonban álló irodát szereztek meg érdekeltségei nagyon kedvező áron. Majd 2020-ban került újra képbe, amikor a koronavírus-járvány első hulláma alatt az állam több ezer, később soha nem használt lélegeztetőgépet vásárolt, amelyeket a Teva gyógyszergyár gödöllői telephelyén tároltak. A Teva még az év nyarán eladta a raktárkomplexumot Schimicsek Victoria Ingatlanhasznosító Kft.-jének, amit ők néhány hónappal később továbbadtak egy másik vállalatnak. A lélegeztetőgépek raktározásáért az állam eleinte havi 22,5 millió forintot, később havi majdnem 90 millió forintot fizetett a tulajdonosnak. Azt, hogy Schimicsek cége ebből meddig és mennyit kaszált, nem sikerült pontosan kiderítenie a portálnak. 

Ami Schimicsek cégének ácsi telkét illeti, a város honlapján lévő dokumentumok szerint 2017-ben még kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület volt, egy 2021-es dokumentum szerint már általános gazdasági terület, most pedig ipari innovációs területté változott. Egy 2021-es dokumentum szerint akkor Szentirmai István, Ács polgármestere rendeletben, a képviselő-testület megkerülésével módosította a terület beépítési paramétereit – írja a Telex. A telek értéke a rá vonatkozó szabályok változásával együtt valószínűleg fokozatosan nőtt, amíg idén júniusban azt feltehetőleg az eredeti ár sokszorosáért adhatták el.

Mint megírtuk, június 21-én jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a Komárom mellett található Ács város külterületén épít katódgyárat a kínai Huayou Group magyarországi leányvállalata, a Bamo Technology Hungary Kft. A katódgyár komoly felháborodást keltett a helyiek körében, nem utolsó sorban azért, mert velük senki sem egyeztetett a tervekről, ők is a sajtóból értesültek a bejelentésről. Azóta már több önkormányzati képviselő lemondott az ügy miatt.

Lapunkban riportban tártuk fel, hogyan vélekednek minderről a helyiek, a cikk ITT olvasható.