A Magyar Hang mellett több másik stábot sem engedtek be a kormányinfóra

A Magyar Hang mellett több másik stábot sem engedtek be a kormányinfóra

A kormányinfóra be nem engedett újságírók a Karmelita Kolostor előtt 2022. november 30-án (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal nemcsak a Magyar Hangot, hanem a Népszava újságíróját, Batka Zoltánt, a svéd SVT, valamint a német ARD csatornák stábjait sem engedték be a rendkívüli kormányinfóra – jelentette a Magyar Hang tudósítója a helyszínről. A kormányinfót ezúttal a Karmelita Kolostorban tartják, mert ott még zajlik a kormány ülése. A sajtótájékoztató kezdetén be is jelentették, hogy ezúttal egy órás lesz az esemény a szokásos kettő helyett, mert a minisztereknek vissza kell menni a kabinet ülésére.

Lapunk esetében korántsem példa nélküli a kormány bojkottja, ám a Népszava, valamint a nemzetközi sajtó képviselői mindeddig nem voltak tiltólistán. A kerítésen kívül maradt orgánumok munkatársaival beszélgetve megtudtuk, hogy mindegyikük regisztrált az eseményre azt követően, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ szétküldte a meghívókat. (A Magyar Hang nem tartozik ebbe a táborba, a meghívót rend szerint más lapnál dolgozó kollégáink továbbítják nekünk.)

A Magyar Hang fennállásának négy és fél évében mindössze egy éven át, 2019 tavaszától a koronavírus miatti korlátozásokig vehettünk részt az eseményen, a járvány miatt online megtartott sajtótájékoztatókon az első néhány alkalmat leszámítva Szentkirályi Alexandra nem olvasta fel kérdéseinket. A korlátozások feloldásával pedig több tucatszor hiába próbálkoztunk, lapunk munkatársa legfeljebb csak az utcán kérdezhette Gulyást abban a szűk egy percben, amíg átsétál a Miniszterelnökség Kossuth téri épületéből a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai épületébe.

Gulyástól és Szentkirályitól egyébként már számos alkalommal próbáltuk megtudni, mi az oka a Magyar Hang elleni bojkottnak. A miniszter 2021 júniusában, Orbán Viktor miniszterelnök oldalán Kovács Zoltán államtitkárt nevezte meg felelősként, később pedig volt rá példa, hogy a sajtóteremben található kevés helyre hivatkozott, miközben több szék is üres volt. Egy esetben pedig a miniszter arra hivatkozott, olvasottság alapján van különbségtétel aközött, hogy kit engednek be a kormányinfóra és kit nem. Azt ugyanakkor már nem közölte, hogy mi alapján vélelmezik egyes lapok, így a Magyar Hang olvasottságát, hiszen ezeket az adatokat jellemzően nem auditálják.

Néhány hónapja a kormányszóvivőt sikerült rövid, de tartalmas interjúra bírnunk kizárásunkat illetően. „Ugyanazt tudom papagájként ismételni, amit eddig, hogy nem hozzám tartozik a regisztráció” – magyarázkodott Szentkirályi, akinek felvetettük azt is, hogy a sajtóval való kapcsolattartásért felelős kormánybiztosként az ő feladata lenne gondoskodni arról, hogy jelen lehessünk a sajtóeseményen, de ő hárítja a felelősséget. Ezt visszautasította, mondván neki semmi köze az egészhez.