A tanárok és óvónők többé nem titkolhatják el az igazgató előtt, hogy be vannak-e oltva

A tanárok és óvónők többé nem titkolhatják el az igazgató előtt, hogy be vannak-e oltva

Tételfüzeteket oszt ki egy tanár a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szent István Gimnáziumban 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénteken megjelent Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amelynek értelmében a köznevelési intézmények igazgatói napi rendszerességgel értesítést fognak kapni arról, hogy milyen alkalmazottjaik védettségi státusza a koronavírus ellen (magyarul, hogy be vannak-e oltva, vagy a betegség miatt védetté váltak-e, és meddig érvényes ez), írja a HVG.

A kormányrendelet aszerint „a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megállításához szükséges védelmi intézkedések megtétele – így különösen a köznevelési intézmény vezetőjének tájékoztatása, valamint a helyi szintű védelmi intézkedések meghatározása –
céljából a köznevelési intézmény a köznevelési szerv számára (...) átadja azon, a köznevelési intézménnyel
(...) munkaviszonyban álló vagy közalkalmazotti jogviszonyban álló személyek Társadalombiztosítási Azonosító Jelét, akik a munkakörükbe tartozó (...) feladatokat a köznevelési intézmény területén látják el.”

Az átadott TAJ-szám alapján a hatóság kikeresi az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT), hogy az adott személy védett-e, és erről tájékoztatja az intézményvezetőt:

”Az EESZT működtetője (...) napi rendszerességgel az érintettek Társadalombiztosítási Azonosító Jelének összevetése útján (...) megismerhetővé teszi a köznevelési szerv számára (...) a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltás tényére vagy a védettség időtartamára vonatkozó adatát” – folytatódik a rendelet.

Kérdés egyelőre, hogy mindennek mi az értelme, hiszen jelenleg a köznevelésben dolgozó oktatók és egyéb alkalmazottak számára nem kötelező az oltás, így semmiféle retorzió nem érheti őket emiatt. Elképzelhető, hogy ez a rendelkezés a jövőbeli oltási kötelezettség előkészítése. Az Egyesült Államokban korántsem példa nélküli, hogy az oktatók számára kötelezően előírják az oltást. Igaz ez a denveri iskolák dolgozóira, akik e kötelezettséget rendszeres teszteléssel sem kerülhetik ki.

A tanárok kötelező oltása tudományosan indokolható rendelkezés, hiszen a delta variáns legfőbb terjedési színterei az iskolák, ahová többségükben oltatlan, viszont aktív társasági életet élő fiatalok és gyerekek járnak, az oktatás pedig kiemelt társadalmi jelentőségű üzemnek tekinthető.