Az év embere-díj: Kárpátaljára kerül a nyeremény

Az év embere-díj: Kárpátaljára kerül a nyeremény

Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai oktatója. Szelfi a lövészárokból (Fotó: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Diétás Magyar Múzsa közössége nyerte meg az olvasók szavazatai alapján a Magyar Hang Az Év Embere díját 2022-ben. Miért kárpátaljai magyar katonáknak ajánlják fel a díjjal járó százezer forintot? Ésik Sándor főszerkesztőt, ügyvédet kérdeztük erről és jövőbeli terveikről.

A díjat és hozzátoldva még a Múzsa nevében is százezer forintot az oroszok ellen harcoló kárpátaljai magyar katonáknak ajánljuk fel – jelentett be lapunknak Ésik Sándor. Emlékeztetett: Fegyir Sándor ungvári egyetemi oktató – akit négy másik aspiráns mellett a Magyar Hang szerkesztősége jelölt Az Év Embere díjra – neve már az országos sajtóban is többször megjelent. (A díjra a Diétás Magyar Múzsa mellett Illés Fanni paralimpikont, környezetvédelmi-közéleti aktivizmusáért Litkai Gergely humoristát, a diákmozgalmakat és Fegyir Sándort jelöltük. Közülük választhatták ki olvasóink, ki legyen a győztes, 41 százalékuk a Múzsára szavazott.)

– Ő sok más kárpátaljai magyarral együtt, az ukrán hadsereg katonájaként harcol a fronton. Úgy gondoljuk, hogy tevékenysége szimbolikus – tette hozzá. Ésik szerint Fegyir és bajtársai „egyszerre jó ukrán állampolgárok és jó magyarok”, áldozatvállalásuk példa és erkölcsi alap lehet arra, hogy a háború utáni Ukrajnát rá lehessen szorítani az európai sztenderdeknek megfelelő nemzetiségi politikára. Ha jók voltak ukrán katonának a fronton, akkor legyenek jók magyaroknak Kárpátalján. – Fegyirék magatartása szerintünk egy olyan gondolkodás, határon túli magyar szerepvállalás modellje lehet, amely segíthet feloldani a jelenleg mindkét oldalról zajló sérelempolitikát – fejtette ki.

Hitelesen a frontról

Fontosnak nevezte, hogy Fegyirék – vagyis hiteles magyar emberek által – megismerhetjük a front eseményeit, az ott levő emberek mindennapjait, „aminek a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni a Spöttlék és más vatnyik »szakértők« uralta közbeszédben”. – Egy facebookos közösségből indult a gyűjtés nekik, amely téli ruhát, generátort, akkumulátortöltőt juttat el a Ukrajnába, és minden darab átvételéről fotó jön vissza. Kicsit az is eszembe jutott róla, hogy most pont azokat a dolgokat tudjuk kiküldeni, amelyek nagyapáinknak annyira jól jöttek volna nyolcvan évvel ezelőtt… – tette hozzá.

Ésik leszögezte: a kárpátaljai magyarság alapvető joga a nyelvhasználat, a nemzeti nyelvű oktatás, a magyar nyelvű vallásgyakorlás. Bár tudják, hogy számos nemzetiségekkel kapcsolatos megszorító politikai döntés oka az oroszokkal szembeni ellenérzés, de az ukrán törvényhozás feladata erre megoldást találni. – Viszont figyelembe kell venni azt is, hogy tetszik vagy nem, Kárpátalja az Ukrajna. Ukrajna joggal várja el, hogy a területi integritását, alkotmányos rendjét ne sértse meg senki se szavakkal, se tankokkal – fejtette ki.

Podcast is jöhet

Ésik a Múzsa elmúlt két évét is értékelte. Szerinte a pandémia idején „az olvasóikkal együtt szorongva, a teli gatyával hazudozó kormánymédiát megkerülve”, független információkat gyűjtve egy elég ismert Facebook-oldalból nagyon ismertté váltak – ez folytatódott a covid után is.

– Nagyjából ősz óta zajlik a gondolkodás a továbblépésről. A legnépszerűbb, kicsit hosszabb, magyarázósabb írásainknak saját felületet akarunk és már beszereztük a podcastok gyártásához szükséges eszközöket is – mondta. Vagyis a jövő év a hobbijuknak a rendszeres, valamennyire professzionális megjelenéssé fejlesztéséről fog szólni, például a tartalom egy részét angolul is szeretnék megjelentetni.

Remélik, nem lesz erőszak

És milyen közélettel kapcsolatos félelmeik és reményeik vannak az új évre? Ésik úgy látja, amióta Orbán Viktor „megkezdte ámokfutását 2010-ben, mindig mindenki attól fél, hogy ennek rossz vége lesz”. Ám ezek a félelmek nem vették figyelembe, hogy a magyar társadalom jelentős részének az életszínvonala 2010 óta folyamatosan emelkedett tavaly áprilisig (igaz, egy másik jelentős része pedig a nyomor határára, vagy azon túl is került). – 2023 arról fog szólni, hogy elfogynak a tartalékok, és az embereknek immár tömegesen nem lesz jó – vélte. Úgy látja, az ellenzék mostanra nagyrészt szétesett, de aki ügyes, az idén feltalálhatja magát, nem kell már olyan absztrakt problémákat keresni, mint hogy „igen, igen, viszont nincs jogállam”. – A 2023-as év slágertémái azok lesznek, hogy a 2021-ben még 20-25 ezer forintos heti nagybevásárlásból hatvanezer forintos lesz – fejtette ki.

Szerintük romló közhangulattal kell számolni, és nagyon remélik, ez nem fog odáig jutni, hogy erőszak kerekedjen belőle. – Kárörvendve fogjuk nézni Orbán embereinek vergődését Brüsszelben, ugyanakkor reméljük, hogy jelentős engedmények árán, de fog jönni pénz, mert ha nem akkor a kilencvenes évek elejénél is rosszabb idők jönnek – zárta gondolatait.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/1 számában jelent meg január 6-án.