Az olimpiai álom ad esélyt Orbánnal szemben Karácsonynak?

Az olimpiai álom ad esélyt Orbánnal szemben Karácsonynak?

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke 2024. július 29-én Párizsban (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak a párizsi esemény miatt érdemes nyomon követni Karácsony Gergely főpolgármester mozgását az olimpia ügyében – vannak olyan, megalapozottnak tűnő vélemények, hogy ebben az októbertől várható kaotikus fővárosi helyzetben ez egy olyan pont, amelynek ürügyén a főpolgármester számos területen (az egészségügyi- és a zöldberuházásoktól kezdve a közlekedésig bezárólag) konszenzust tud teremteni maga mögött. 

Karácsony Gergely, ahogy azt Facebook-oldalán hírül adta, Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével találkozott a párizsi olimpia megnyitójának apropóján. A politikus tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy Budapest már most is rendelkezik szinte az összes olyan sportlétesítménnyel, ami egy nyári olimpia megrendezéséhez szükséges. Azt azonban személyesen is tapasztalta, hogy még a Budapesthez képest összehasonlíthatatlanul fejlettebb infrastruktúrával rendelkező Párizsnak is rendkívüli kihívás egy ekkora sportesemény megrendezése. Mint közölte, ha valaha komolyan felvetődik egy budapesti olimpia terve, akkor annak a közösségi közlekedés masszív fejlesztése mellett azt is jelentenie kell, hogy ledolgozzák a meglévő utak, hidak, közterületek állapotában felgyülemlett évtizedes lemaradást. – Egy ilyen fenntartható, új sportlétesítmények építése helyett a város zöld fejlesztését jelentő olimpiai koncepció lehetne az alapja egy olyan széleskörű társadalmi konszenzusnak, amely nélkül eleve reménytelen bármilyen olimpiai álmot dédelgetni – írta.

A főpolgármester látogatása nemcsak protokolláris szempontból érdekes; nem lehet ugyanis eltekinteni attól, hogy Orbán Viktor kormányfő legnagyobb álmai között szerepel a magyarországi olimpia – rossz nyelvek szerint különféle beszédeiben ezért tolja ki egyre távolabb és távolabb azt az időt, amit kormányon szeretne tölteni. A figyelmes szemlélő számára az sem maradhatott észrevétlen, hogy Orbán Viktor a június 9-i EP- és önkormányzati választások éjszakáján milyen leplezetlen indulattal beszélt a Momentumról, arról a pártról, amely megfosztotta őt arttól, hogy ez az álma mielőbb beteljesedhessék. Az, hogy Orbán ennek megvalósításáról nem tett le, már akkor is kiderült, amikor a legutóbbi parlamenti választások után a parlamentben az őt interpelláló Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) az arra vonatkozó kérdésére, hogy miért nyilvánította ki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azt a szándékát, hogy a korábbi sikertelenség ellenére mégiscsak meg szeretné pályázni a 2036-os olimpia rendezési jogát, a kormányfő – azonnal lecsapva a momentumos politikus által felkínált magas labdát, aki összekeverte az olimpia megrendezésének dátumát – így reagált:nincs arra felhatalmazva, hogy a MOB helyett válaszoljon, abban ők az illetékesek, de valójában a 2036-os olimpiáról beszélnek, legalábbis „ha akkor még ön is itt lesz velem”.

Akárhogyan is, nyilvánvaló, hogy a kormányfő elkötelezett az olimpia megrendezése mellett, ahogy az is, hogy ebben az esetben elengedhetetlen számára az, hogy Budapest ebben partnere legyen; egy sikeres olimpiai pályázat lényegében elképzelhetetlen a rendező ország fővárosának támogatása nélkül. Ez pedig Karácsony Gergely segítségére lehet, hiszen már világosan kiderült, hogy Orbán ért az erőből; az atlétikai világbajnokság támogatásáért cserébe a főpolgármester keresztülverte az Egészséges Budapest Programot, amelynek keretében fővárosi szakrendelők felújításához járult hozzá a kormány, még ha igyekezett is ezt elodázni, illetve a támogatást lenyesni. 

Vagyis a főpolgármesternek van mozgástere, ami két szempontból lehet fontos számára. Az első, hogy így van némi esélye föllépni az önkormányzatok gúzsba kötése ellen, újabban hogy a kormány újra kívánja szabályozni az iparűzési adózást – ennek érdekében kész csődnek láttatni azt, ami nem több likviditási nehézségnél –, és az ügyet nevére vevő Lázár János kommunikációja nemigen hagy kétséget afelől, hogy a szándék a települések további regulázása, lehetőségeik szűkítése. Mint ahogy az eddigi kormánygyakorlat alapján az is valószínűsíthető, hogy a kormánypárti településeket egyedi megállapodásokkal, az év végén váratlanul kiosztott százmilliárdokkal mégiscsak megsegítik majd. Aki azt feltételezi, hogy ez a gyakorlat pusztán az ellenzéki önkormányzatok „szívatásáról” szól, téved; nagyon is praktikus politikai okokról van szó. Orbán Viktor ugyanis még nagyon is jól emlékszik arra az időszakra, amikor a Fidesz a 2006-os önkormányzati választásokon agyonnyerte magát, s az önkormányzatokból építette újra magát. Erre 2019-ben is lett volna lehetősége az akkori ellenzéknek, amely meglepetést okozva a vártnál jobb eredménnyel jött ki a választásokból, de ütemet tévesztettek; a Szabad Városok Szövetségének gondolata az asztalfiókban maradt, s mire észbe kaptak, a kormányfő a Covid-válság ürügyén drasztikusan csökkentette a jogi és pénzügyi lehetőségeiket. 

Sokan úgy vélik, ebben a ciklusban – a szolidaritási adó emelésével és az iparűzési megvonásával, illetve átalakításával – Orbán Viktor bevégzi, amit elkezdett, s  kiváltképp áldozata lehet ennek az „ellenzéki” Budapest, amelyet a Fidesz se kiköpni, se lenyelni nem tud. Az olimpia azonban tárgyalási alap lehet Karácsony Gergely kezében.

A másik, Karácsony Gergely számára fontos szempont, hogy a választások után rendkívül kaotikussá vált a Fővárosi Közgyűlés, a Tisza és/vagy a Fidesz támogatása nélkül lényegében kormányozhatatlanná válhat, s ebből a káoszból akár adódhat is az előrehozott választások lehetősége – ez azonban mindenki számára kockázatos lehet. Épp ezért a főpolgármester vagy eljárásjogi barikád mögé bújhat (ilyen lehet például annak deklarálása, hogy a jövőben csak kéthavonta ül össze a közgyűlés, de számos hasonló technikai manőver lehetséges), vagy pedig megpróbálhat ügyek mentén megállapodásokat kötni, amely az olimpia esetén lehetséges mindkét párttal, hiszen azt már a Tisza elnöke, Magyar Péter is többször kinyilvánította, hogy bizonyos kérdésekről hajlandó tárgyalni, ahogy azt is, hogy az olimpia megrendezését elvileg támogatná, sőt kifejezetten támadta a Momentumot azért, mert a pályázatot annak idején megakadályozta. Karácsony Gergely tehát, ha van taktikai érzéke, az olimpia kapcsán lényegében egy teljes Budapest-programot valósíthat meg kisebbségből, vagyis a jelenlegi hátrányaiból akár előnyt is kovácsolhat. Persze, nyilván tisztában van ezzel Orbán Viktor is, aki valószínűleg a kormány leghangosabb és legerőteljesebb személyiségeinek egyikét, Lázár Jánost küldené előörsként, aki ezúttal saját szakterületéért (építésügyi és közlekedési miniszter, még ha ezt olykor igyekszik is titkolni) felelne, ráadásul a vármegyebérletek kapcsán egyszer már sikerült megállapodnia Karácsony Gergellyel.  

Mindezt erősíti a Vsquare egyik cikke, amely szerint a kormány és a főváros között tárgyalások kezdődnek az olimpiai pályázat támogatásának feltételeiről.