Testükkel védik az építészek a bontásra ítélt házat a Várban

Testükkel védik az építészek a bontásra ítélt házat a Várban

Az egykori Diplomata-ház csontváza (Fotó: Facebook/Huszonkettesek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Építészek állnak őrt a budai Várban, a Szentháromság tér sarkán, ahol megindultak a Matolcsy György-féle Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) tulajdonában lévő egykori Diplomata-ház (majd Burg Hotel) bontási munkálatai. A Huszonkettesek nevű, elismert szakembereket tömörítő csoport tagjai a jelentős építészeti értékkel bíró alkotás eltüntetése ellen tiltakoznak.

Mint arról többször beszámoltunk, újabb modern épületet bontanak le a Várban. Virág Csaba ikonikus műve, a Levéltár szomszédságában állt Országos Villamos Teherelosztó után ezúttal a Jánossy György és Laczkovics László tervei alapján 1971 és 1981 között készült Diplomata-ház tűnhet el a történelmi környezetből. Az épület 2020 végén került a PADME tulajdonába, az alapítvány tudományos műhelyként, és konferenciaközpontként élesztené újjá a házat. De nem a negyven éve átadott művet, hanem annak elődjét, a második világháború alatt lebombázott, három házból álló tömböt

Annak ellenére, hogy a szakmai szervezetek korábban egymás után álltak ki a Diplomata-ház megmentéséért. – Az épület a 70-es évek kiemelkedő építészeti alkotása, példamutató módon oldja meg kortárs, és egyben időtálló építészeti eszközökkel a környezethez való illeszkedést – írta november eleji állásfoglalásában a Magyar Építész Kamara. – Az épület építészeti értéke egyértelmű és elvitathatatlan, éppen ezért az épület védelme és megőrzése közös felelőssége mind az építészeknek, mind a döntéshozóknak, mind pedig a jelenkori társadalmunknak – olvashatjuk.

– Annak érdekében, hogy a pusztulás, pusztítás sem most, sem a későbbiekben ne fenyegethesse az épületet, javasoljuk annak helyi védelem alá helyezését, és ennek segítségével megőrzését az utókornak, mint a 70-es évek magyar építészetének egyik jeles alkotását – javasolta a kamara elnöksége. Egy nappal később a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy az „épület helyi védelem alá kerüljön, és vitathatatlan építészeti értékei megmaradjanak az utókor számára”.

 

A PADME tavaly a belső terek bontásával indította el az épület eltüntetését, a munkálatok azt követően gyorsultak fel látványosan, hogy kiderült, a főváros számos modern épülettel együtt a Diplomata-házat is helyi védettség alá helyezné. A Huszonkettesek csoport december 20-án országos szintű műemléki védési kezdeményezést nyújtott be az állami hatósághoz. Mint Facebook-posztjukban írták: a kerület engedélyeit mellőző, sietve elkezdett bontás célja a kezdeményezett értékvizsgálatok elvégzésének ellehetetlenítése lehet.

Hozzátették: „A Jánossy-Laczkovics-ház létrejöttének, tervezésének körülményei közelebbről feltáratlanok, azonban építészeti minőségét ma széles szakmai, társadalmi konszenzus ismeri el, és a források arra utalnak, hogy a terv létrejötte a kor adottságai között a szakmai nyilvánosság részvételével történt. Ezzel szemben, mivel ez most szemünk előtt zajlik, azt biztosan tudjuk, hogy a bontás és a terv létrejötte nem állja ki a mai szakmai nyilvánosság próbáját, és a mai normák és törvények szerint antidemokratikus módon valósul meg.”

Emlékezetes, hogy az egykori Diplomata-házzal szemben áll a régi budai városháza épülete, amely korábban szintén a PADME tulajdonában volt, és amelyből Bölcs Vár néven ugyancsak tudományos műhelyet és konferenciaközpontot terveztek kialakítani, ám végül étterem és borospince lett belőle, amely miatt a szomszédos ház lakói pert indítottak az üzemeltető ellen. Két éve az alapítvány rájött, hogy a Bölcs Vár már nem tudja „kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az oktatási programokat”, így túladtak rajta. A vevő ugyanúgy a Magyar Nemzeti Bank volt, mint első alkalommal, a kacifántos adásvétel során – a részletekről ebben a cikkben írtunk – több milliárd forint veszítette el közpénz jellegét.