Fekete-Győr a Momentum tisztújításáról: Mindenki annak tartja magát, aminek szeretné

Fekete-Győr a Momentum tisztújításáról: Mindenki annak tartja magát, aminek szeretné

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője (Fotó: Magyar Hang / Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén tartja tisztújító küldöttgyűlését a Momentum Mozgalom, ekkor döntik el az ellenzéki párt küldöttjei, hogy ki legyen az elnök a következő két évben. Fekete-Győr András tavaly ősszel mondott le az elnöki posztról, miután utolsóként végzett az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán. Ekkor Donáth Anna EP-képviselő vette át a Momentum vezetését, akinek a mandátuma most jár le, ám mivel ő anyai örömök elé néz, nem vállalta tovább a közösség vezetését.

Az elnöki tisztségre hárman pályáznak, Hajnal Miklós országgyűlési képviselő, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, valamint Gelencsér Ferenc, a budapesti Várnegyed eddigi alpolgármestere, aki az április 3-i választásokon listáról került az Országgyűlésbe és a Momentum frakciójába.

Lapunk megkérdezte a Momentumban továbbra is komoly befolyással bíró volt elnököt és újdonsült frakcióvezetőt, Fekete-Győr Andrást, hogy a jelöltek közül melyikük elnökké válását támogatja, ám a politikus lakonikusan csak annyit mondott, hogy senkit nem támogat. Mint Fekete-Győr elmondta, hiába frakcióvezető, nem számít küldöttnek, így szavazati joga sincs. Szerinte nem volna elegáns, ha a képviselőcsoport vezetőjeként bárki mellett kampányolna.

Fekete-Győr elmondta, hogy szerinte legalább annyira fontos az elnökségi tagoknak a személye, mint az elnöké, mivel a Momentumban rendszerint közösségi döntések születnek.

Felvetésünkre, hogy nem lesz-e kellemetlen az, hogy a Momentum – egy olyan párt, amely a tudás fontosságát hangsúlyozza – egyik elnökjelöltje, Hajnal Miklós 2017-ben, egy televíziós vita során úgy hivatkozott magára, hogy „én magam is közgazdász vagyok”, holott nem volt és most sincs diplomája, a frakcióvezető úgy reagált, hogy Hajnal Miklós hibázott akkor amikor azt állította magáról, hogy közgazdász, „viszont azt a vádat vissza kell utasítanom, hogy ő hazudott volna arról, hogy diplomája van”. Fekete-Győr szerint Hajnal Miklós sosem mondta magáról, hogy diplomája van, „csupán azt mondta, hogy ő közgazdász, ő magát közgazdásznak tartja”. A frakcióvezető hozzátette, hogy szerinte „mindenki annak tartja magát, aminek szeretné, az más kérdés, hogy a környezete, vagy éppen a nyilvánosság erre hogyan reagál, hogyan ítéli ezt meg”.

Felvetésünkre, hogy akkor mi is tarthatjuk magunkat innentől agysebésznek, úgy reagált Fekete-Győr, hogy legfeljebb ő majd nem hiszi el, és nem fekszik be a késünk alá. Azt is megemlítette a Momentum képviselőcsoportjának vezetője, hogy Hajnal Miklós nagy csatában nyert a budapesti hegyvidéki választókerületben az áprilisi országgyűlési képviselőválasztáson, több mint háromezer szavazattal győzte le Fürjes Balázst, a Fidesz jelöltjét és rengeteg áldozatot hozott a Momentumért.

Többszöri kérdésünkre, hogy nem lenne-e túl nagy teher, hogy egy diploma nélküli politikus vezetné a Momentumot, Fekete-Győr András végül kijelentette, hogy szerinte nem lenne az.