Fertő tavi beruházás: Gulyás Gergely és Nagy István közbenjárását kérik

Fertő tavi beruházás: Gulyás Gergely és Nagy István közbenjárását kérik

Csónakkikötő a Fertő tó magyar szakaszán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálják felül a Fertő tavi beruházás engedélyeit – kéri a Nagy Tavak Koalíció.

Levélben kereste fel a Nagy Tavak Koalíció Nagy István agrárminisztert és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert hivatkozva a múlt héten visszavont Fertő tavi beruházásra vonatkozó közbeszerzési hirdetményre. A hirdetményben más tartalom szerepelt, mint ami korábban a hatóságok által kiadott környezetvédelmi engedélyekben, például azóta megnőtt a beruházási terület, a környezetvédelmi hatástanulmányból kimaradt 26 apartmanház, és a medencék körül változott a helyzet – hívta fel a figyelmet a környezetvédő civil szerveződés.

– Alapul véve ezeket az anomáliákat, arra kértük a minisztereket, indítsák el a Fertő tavi beruházáshoz kapcsolódó valamennyi engedélyezési eljárás felülvizsgálatát – írták a közleményben. A beruházás a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozik.

A beruházás megvalósítására nemrég írt ki gyorsított közbeszerzést a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt, de olyan rövid – két hetes – határidővel, hogy a Greenpeace információi szerint a felmerülő kérdéseket nem lehetett ennyi idő alatt megválaszolni, ezért visszavonták a közbeszerzést.

2019-ben derült ki, hogy legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton. A magyar kormány a környezetvédők, valamint az Európai Unió és az UNESCO tiltakozását semmibe véve tavaly el is kezdte a beruházást. A „turisztikai fejlesztés” azzal indult, hogy a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, letarolták a nádast és lebontatták az ikonikus cölöpházakat, november elején pedig videón láthattuk, hogy gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták a beruházás miatt – emlékeztet a közbeszerzésről szóló korábbi cikkében az Átlátszó. 

A Greenpeace mellett az UNESCO is a beruházás leállítását kéri.