Gyurcsány Ferenc elárulta, milyen pártnak látja a Demokratikus Koalíciót

Gyurcsány Ferenc elárulta, milyen pártnak látja a Demokratikus Koalíciót

Gyurcsány Ferenc 2022-es évértékelője (Fotó: György Tücsök)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a közösségi oldalán osztotta meg részletesen olvasóival, hogy mit gondol pártjáról. A politikus azzal kezdte posztját: „Ha nincsenek válaszaid, akkor is kell kérdezni. De ha csak kérdezni tudsz, akkor nem vagy politikus.”

Ebből kiindulva magyarázta el, hogy a Demokratikus Koalíció ugyan a semmiből indult, de mára az ellenzék legnagyobb pártjává vált, mert válaszai is vannak. 

A pártelnök szerint nem járt le a szabadság ideje. „Sőt! Az viszont igaz, hogy a szabadság nem önzés, nem a hatalmasok szabadsága a mások felett. Az emberek szabadságának legfőbb védelmezője az emberek szabad, erős, felelős állama. A szabad polgárok állama. Ez a gondolat, a hozzá tartozó tettek sorozata emeli ki a Demokratikus Koalíciót az ellenzéki világból” – állítja Gyurcsány, aki szerint az árnyékkormány nem kommunikációs fogás, hanem felelős politikusok szervezett készülése, munkája, hogy „visszaadjuk a hazát a nemzetnek”.

Gyurcsány szerint azonban „mások ezt nem értették, vagy nem tudtak, mertek cselekedni”, pedig álláspontja szerint a hazafiasság nem ünnepi beszéd, hanem cselekvés. Ezen a ponton kiemelte: „A DK cselekvő párt. Vezetett, szervezett párt.”

Bejegyzését azzal zárta, hogy ennek okán, ahogyan most is, úgy a jövőben is jelen lesznek a DK-val a belpolitikában. Végül kiemelte: „a Demokratikus Koalíció a jövő tisztességes, erős, sikeres Magyarországának pártja. A haza pártja.”

Mint megírtuk, az utóbbi hónapokban megszaporodott azon ellenzéki politikusok száma, akik a DK-ban folytatják pályafutásukat. Legutóbb Szücs Balázs, a főváros VII. kerületének önkormányzati képviselője, alpolgármester fordított hátat a Párbeszédnek és lépett be a Demokratikus Koalícióba.

Nem sokkal előtte Székely Dániel, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés független, de az ellenzéki pártok közös frakciójában dolgozó politikusa – aki tavaly lépett ki a Momentum Mozgalomból – valamint Juhász Béla momentumos sződligeti polgármester is csatlakozott a DK-hoz. Juhász az átlépéssel kapcsolatban úgy fogalmazott bejegyzésében, hogy „a Demokratikus Koalíció ma a legerősebb és legeurópaibb ellenzéki párt Magyarországon. Az a politikai erő, amely alkalmas és képes a Fidesz-KDNP korrupt és Magyarországot szociálisan, gazdaságilag és politikailag katasztrófába sodró, hazug rendszerének leváltására.”

Néhány nappal Juhász előtt Buzinkay György, a Momentum korábbi szentendrei jelöltje jelentette be, hogy távozik pártjából, és Gyurcsányéknál folytatja. Korábban Bodrozsán Alexandra és Déri Tibor tudatták, hogy a DK frakciójába távoznak. 

Buzinkay távozásakor a Momentum is felsorolta, hogy kik csatlakoztak már őhozzájuk az utóbbi időben, így Stummer János, a Jobbik volt alelnöke és Pálmai Attila, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt politikusa is náluk folytatja. Nemrég pedig a DK szolnoki politikusa, Miskolczi László vált a párt rendes tagjává.