Hamisérettségi-ügy: tárgyalást kért a lemondott sümegi igazgató, majd nem ment el a bíróságra

Hamisérettségi-ügy: tárgyalást kért a lemondott sümegi igazgató, majd nem ment el a bíróságra

Sümegi polgármesteri hivatal (Forrás: sumeg.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember közepén mondott le Sümeg fideszes polgármesterének párja, Szabó Krisztina a kistérségi járóbeteg-szakellátó intézmény vezetője tisztségéről, miután még tavasszal kiderült: hamis az érettségi bizonyítványa. Mint arról májusban beszámoltunk: a Pécsi Járásbíróság elkobozta a hamisnak bizonyult okiratot, erről tárgyalás nélkül, végzéssel döntött.

Új fejlemény, hogy az ügy ezzel még korántsem zárult le. Az elkobzásról szóló végzés ugyanis nem emelkedett jogerőre, mivel Szabó Krisztina tárgyalás megtartását kérte az ügyben. Ezt érdeklődésükre a Pécsi Törvényszék erősítette meg. Így derült ki, hogy a tárgyalást szeptember 20-án tartották volna, az viszont elmaradt, Szabó nem jelent meg. Mint a Pécsi Törvényszék közölte: a vádlott kimentette magát. Új határnapot viszont egyelőre nem tűzött az ügyben.

Szabó Krisztina érettségi bizonyítványa azt követően került az érdeklődés fókuszába, hogy kinevezték a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatójának. Mint a Magyar Narancs korábban felidézte, a 6000 lakosú Veszprém megyei település ellenzéki vezetője, Kovács Mihály (Élhetőbb Városért) tett feljelentést közokirat-hamisítás miatt. A rendőrségi nyomozás idén februárban zárult le. Ugyan a közokirat-hamisítás büntethetősége elévült, de az ügyészség indítványozta az érettségi bizonyítvány elkobzását – írta a lap. Az ügy azért is vet fel kérdéseket, mert a vádlott e hamisnak bizonyult érettségi bizonyítvány felhasználásával tanulhatott később felsőoktatási intézményben.

Figyelemre méltó, hogy a nyomozás lezárása után Végh László fideszes polgármester – a településvezetőknek a kormánypártok által megszavazott veszélyhelyzeti jogrend alatti lehetőségével élve – egy személyben döntött Szabó Krisztina juttatásának 861 ezer forintról 1,6 millió forintra emeléséről.

Navracsics Tibor fideszes választókerületi elnök – aki várhatóan a kormánypárt képviselőjelöltje lesz a jövő évi országgyűlési választáson – Szabó Krisztina lemondását úgy kommentálta a közösségi oldalán, hogy reméli, hogy ezután újult erővel kezdhetnek el dolgozni az elmúlt évben keletkezett árkok betemetésén.