Hiába spórolt a főváros, így is majdnem háromszor annyit fizettek az energiáért

Hiába spórolt a főváros, így is majdnem háromszor annyit fizettek az energiáért

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hárommilliárdot takarított meg a főváros azzal, hogy spórolt intézményei energiafelhasználásán – erről beszélt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amin a Magyar Hang is jelen volt. A politikus annak alkalmából állt a sajtó elé, hogy jövő szerdán ismét ülésezik a fővárosi közgyűlés.

Mint elmondta, a 2021. évi negyedik negyedévéhez képest tavaly ugyanebben az időszakban 40 százalékkal kevesebb gázt, 37 százalékkal kevesebb távhőt, illetve 4,8 százalékkal kevesebb villamos energiát használtak fel. Ennek ellenére bár két éve még csak 5,5 milliárd forint volt a teljes energiaszámla a vonatkozó időszakban, tavaly ez a spórolás ellenére is 15,1 milliárd forint volt a rezsiárak emelkedése miatt. Kiss Ambrus szerint pedig a számla 18 milliárd forintra is rúghatott volna, ha nem spórolnak. Úgy vélte, a takarékoskodást megkönnyítette, hogy már nyár elején – mikor még ezért a kormánymédia kritizálta őket – elkezdtek felkészülni erre.

A főpolgármester-helyettes szerint a villamos energia esetén azért nem tudtak jelentősebb megtakarítást elérni, mert ennek nagy részét a közlekedés, a vízművek és a közvilágítás használják fel, ezek közül pedig csak a díszkivilágításon tudtak spórolni.

Kiss Ambrus a fővárosi intézmények dolgozóinak béréről is beszélt. Elmondta, a 2021-2024 közötti időszakra van egy bérpolitikai megállapodásuk. Ennek értelmében 2021-ben 0 százalékos bérfejlesztés volt, 2022-ben 15 százalékos, míg 2023-ban összesen 16 százalékos emelés lesz, ez 15-20 milliárd forintjába kerül majd a fővárosnak.

Három kérésük van a kormány felé

A Magyar Hang arról is kérdezte Kiss Ambrust, várható-e, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozzon, ugyanis a kormányfő hamarosan leül a megyei jogú városok vezetőivel tárgyalni. Kiss leszögezte, készek a miniszterelnökkel is tárgyalni a rezsitámogatásról, de egyelőre nem tudnak ilyen meghívásról. Ugyanakkor a kormányt képviselő Láng Zsolttal már tárgyaltak, és számítanak kompenzációra. És hogy mennyi pénznek örülnének? A főpolgármester-helyettes szerint plusz tízmilliárd forintra lenne szükségük. Ezen felül azt is kérik, hogy a szolidaritási adónak azt a részét, amennyivel a hozzájárulás a tavalyi évhez képest nő, ne idén, hanem 2024-re átütemezve kelljen kifizetniük. Örülnének annak is, ha – miután az energiapiac kiszámíthatatlan – folyamatos lenne a párbeszéd a kormány és a főváros között.

Arról is érdeklődtünk, hogyan áll a kormányzat által a Lánchíd-felújításra ígért hatmilliárd forintos támogatás kérdése. Ugyanis még decemberben a Területfejlesztési Minisztérium azt közölte, azzal, hogy a főváros jelenleg nem engedi fel a hídra a személygépjárműveket, megszegte a kormányhatározatban foglaltakat. Ez Kiss szerint nincs így, még nem kellett dönteniük a híd végső forgalmi rendjéről, hiszen még nem fejeződött be a beruházás. Mit fogalmazott, egyelőre még nem kellett a kormány helyett a fővárosnak megelőlegeznie a hatmilliárd forintot, ám ha nem fizetnek, ez tél végére bekövetkezik. Ugyanakkor hangsúlyozta: ilyen magas jegybanki alapkamatok mellett ezt nem szeretnék meghitelezni a kormánynak.

Lapunk arról is kérdezte a főpolgármester-helyettest, mekkora büdzséből működik az utóbbi időben aktívabbá váló énbudapestem.hu nevű portál, amelyet a főváros tart fenn. Kiss azt mondta, a portál évek óta működik, az ottani munkatársak a Fővárosi Önkormányzat dolgozói, de hogy a munkaidejüknek mekkora részét töltik cikkírással, azt nem tudta megmondani, így azt sem, mekkora a lap költségvetése. Annak viszont örül, hogy aktívabbnak tűnik az oldal.