Kirúgott tanár: „Vissza akarom kapni az osztályomat!”

Kirúgott tanár: „Vissza akarom kapni az osztályomat!”

Tüntetés a Karinthy Gimnázium mellett (Képernyőfelvétel: noÁr Mozgalom / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkos állapotban van a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestülete, miután hat pedagógust felmentettek polgári engedetlenség miatt. A tantestület sztrájkkal és polgári engedetlenséggel reagál a döntésre, emiatt jövő héten is bezárhat az iskola.

Sokkot kapott van a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestülete, miután hat pedagógust felmentettek polgári engedetlenség miatt. Az iskolában rendkívüli szünetet rendeltek el csütörtök-péntekre, és a sztrájk miatt jövő héten is bezárhat a Budapest XVIII. kerületében működő iskola, miután a történtekre reagálva a nagyjából 80 fős tantestület kilencven százaléka jelezte: vagy polgári engedetlenség, vagy sztrájk formájában beszünteti a munkát az elkövetkező napokban – ezt Nemes Mária mondta el a Magyar Hangnak a tantestületi megbeszélések után. Ő is a hat tanár egyike, akik felmondólevelet kaptak a tankerülettől, miután polgári engedetlenség keretében szüntették be a munkát az elmúlt hónapokban.

– Úgy néz ki, hogy a tantestület 90 százaléka beleáll valamilyen munkabeszüntetésbe. Aki polgári engedetlenségben vesz részt, már hétfőtől. A többiek a törvényes sztrájkot választották. Ennek az a menete, hogy a bejelentéstől öt napot meg kell várni, tehát ez csak csütörtök-pénteken léphet életbe. A személyes véleményem az, hogy ekkor a Karinthy megint be fog zárni – mondta a Magyar Hangnak Nemes Mária.

Hozzátette: valóban fontolgatta a tantestület, hogy testületileg felmondanak, és bár ez szerinte nem fog bekövetkezni, vannak olyan munkaközösségek a tantestületen belül, ahol komolyan fontolgatják a felmondást. – Óvtuk a kollégákat a hirtelen döntésektől, de voltak néhányan, akik már tegnap beleálltak volna. El vannak keseredve. Mi, akiket kirúgtak, azt mondtuk nekik, hogy nehezebb helyzetben vannak, mint mi, mert nekünk már nem kell meghozni ezt a döntést, amivel szerintem az egész iskola sorsát is eldönthetik – mondta el a nyelv-földrajz szakos tanár, aki elmondása szerint nem számított arra, hogy kirúgják, bár ez szerinte is benne volt a pakliban, hiszen a pedagógus-tiltakozások során mindig a polgári engedetlenséget választotta. – Nem értek egyet a sztrájk szabályozásával, szerintem a sztrájk alapjog – mondta.

– Az osztályomat szeretném visszakapni – válaszolta Nemes Mária arra a kérdésre, hogy mi az, amit most a leginkább szeretne. – B-tervem még nincs, de megkerestek már barátok, volt diákok, hivatalok is különböző lehetőségekkel. A december-januárt arra szánom, hogy küzdök. De ha nem látok esélyt, akkor el kell hagynom a pályát. Most még nem tartom magam ex-tanárnak.

Nemes Mária elmondta: kéttannyelvű, a gimnáziumot most kezdő osztály osztályfőnöke volt, akikhez nagyon ragaszkodott. – A Covid miatt nehéz időszakon vannak túl, és ez álmaik iskolája – mondta a diákjairól. Most a kollégái között keresnek számukra osztályfőnököt.

Ugyanakkor úgy látja: ha nem rúgják ki, és nem történik a közoktatásban változás, akkor lehet, hogy egyébként is az lett volna a vége, hogy pályát módosít, pedig szeretne tanár maradni.

Polgári engedetlenséghez azóta folyamodnak országszerte a pedagógusok, miután a kormány először év eleji rendeletében, később pedig törvényben korlátozta a pedagógusok sztrájkjogát. A módosított jogszabály szerint a pedagógusoknak sztrájk idején is meg kellene tartania az óráik ötven százalékát. A rendelkezést kritizáló pedagógusok és pedagógus szakszervezetek azzal érvelnek, hogy ez a korlátozás láthatatlanná teszi a munkabeszüntetést, így a sztrájk értelmét veszti, nem marad érdekérvényesítő ereje.

A kormányzat többször jelezte: a polgári engedetlenség nem törvényes sztrájk, a kormány nem ismeri el azt az érdekérvényesítés eszközeként. Először szeptemberben kaptak névre szóló levelet kaptak pénteken a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok az illetékes tankerületektől, amelyben azonnali hatályú felmentéssel, vagyis kirúgással fenyegették őket, és szeptember végén valóban elbocsátottak öt tanárt a budapesti, VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, köztük Törley Katalint, a közoktatás megreformálásáért küzdő Tanítanék Mozgalom vezetőjét. Szerdán pedig közleményt adott ki a belügyminisztérium, mely szerint a tankerületek „a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve” három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát.