„Azonnal vegyék őket vissza!” – egyre nagyobb a felháborodás a kirúgott pedagógusok miatt

„Azonnal vegyék őket vissza!” – egyre nagyobb a felháborodás a kirúgott pedagógusok miatt

A Kempelen Farkas Gimnázium 26 tanára is tiltakozik a pedagógusok elbocsátása ellen (Fotó: a tiltakozó pedagógusok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több iskola tanára fejezi ki szolidaritását a szerdán kirúgott nyolc pedagógussal. A Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat, az Eötvös József Gimnáziumból egy, míg a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból szintén egy tanárt bocsátottak el. Korábban, még szeptember végén szintén elküldtek többeket is hasonló okokból, akkor a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát rúgták ki.

A Tanárok a tanárokért nevű szerveződés közösségi oldala szerint a hozzájuk csütörtökön 10 óráig beérkezett adatok alapján 53 iskolából – köztük vidékiekből is összesen 497 tanár kezd határozatlan idejű munkabeszüntetésbe. 

A munkabeszüntetők között vannak a kirúgásokban érintett iskolák is, így például rendkívüli szünetet kellett elrendelni a Karinthy Gimnáziumban és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is. Tiltakoznak az Eötvös József Gimnáziumban is kollégájuk elküldése miatt. Az ott dolgozó Solymoss Miklós pedagógus – aki korábban már nyilatkozott a Magyar Hangnak a tiltakozások kapcsán – az alábbit írta ki közösségi oldalára:

„Az Eötvös József Gimnázium alulírott 27 tanára a mai napon polgári engedetlenség formájában tiltakozik Kapin Lilla kollégánk és további 7 karinthys és vörösmartys tanártársunk önkényes elbocsátása miatt. Tesszük ezt annak tudatában, hogy a Belügyminisztérium nov. 30-i döntése alapján bármikor elbocsáthatóak vagyunk. Ellenállunk a megfélemlítésnek! Követeljük, hogy a hatalom azonnal hagyjon fel ezzel a gyakorlattal!
TANÁROK, SZÜLŐK, DIÁKOK! CSATLAKOZZATOK, TÁMOGASSATOK!!!”.

Az Eötvös diákjai pedig ülősztrájkba kezdtek.

Más iskolák is kiállnak az elküldött tanárok mellett. Például a 22. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium 26 tanára szolidaritási nyilatkozatot juttatott el a Magyar Hang szerkesztőségéhez. Ebben azt írták:

„Mi, a Kempelen Farkas Gimnázium alulírott tanárai kiállunk a november 30-án kirúgott kollégáink mellett.
Szerintünk aránytalan retorzió érte őket.
Azonnal vegyék őket vissza!

Van, akinek ez odafönt »politika«,
de nekünk az életünk,
a gyerekeink jövője, amiről itt szó van”.

A Sas hegyi Arany János Gimnáziumban is ülősztrájkkal tiltakoznak a diákok csakúgy, mint a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban.

A Hvg.hu úgy tudja, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban a diákok kezdtek ülősztrájkba, míg a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 13 tanár jelezte, hogy polgári engedetlenségbe kezd, az intézmény diákjai pedig szolidaritást vállaltak velük. Utóbbi azt jelenti, hogy van, aki be sem megy csütörtökön, aki pedig igen, az ülősztrájkkal tiltakozik a kirúgások ellen. 

A kirúgott tanárok visszahelyezését követelik a Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestületének tagjai is, akik szolidaritásukat fejezik ki az elbocsátott kollégákkal, akik csupán lelkiismeretük szerint jártak el, amikor felemelték szavukat a közoktatás ellehetetlenítése ellen. Üzenetükben azt is követelik, hogy a kormány fenyegetés helyett üljön le érdemben tárgyalni és tegyen eleget kötelességének: teremtse meg végre a közoktatás méltó feltételeit. 

A Történelemtanárok Egylete is eljuttatta lapunkhoz közleményét, miszerint „döbbenettel” értesültek arról, hogy újabb 8 tanárt bocsátanak el, mert legjobb lelkiismeretük alapján polgári engedetlenséget gyakorolva fejezték ki tiltakozásukat. Mint írják, szolidárisak valamennyi elbocsátott kollégával, és követelik a visszavételüket.

– Ideje lenni tanulni a történelemből. A rendpárti fenyegetés nem megoldás, tárgyalásokkal és megállapodással kell rendezni a vitás kérdéseket – szögezték le, petíciójuk ezen a linken érhető el.

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban egyébként csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, a Népszava információi szerint pedig az iskolában ma megbeszélést tartanak a pedagógusok, és fontolgatják, hogy testületileg felmondanak.

Míg az iskolák felbolydultak, nem meglepő módon az ellenzéki politikusok is szolidaritást vállalnak az elküldött tanárokkal. Jámbor András parlamenti képviselő, a Párbeszéd frakciójának tagja arról írt csütörtökön közösségi oldalán: 100 000 forintot utalt a tanárok tiltakozásának támogatására! – Ezzel 8-10 polgári engedetlenségben részt vevő tanár egy napi bérét tudtam támogatni! Ha tudjátok támogassátok őket ti is! – buzdította követőit.

Szombaton pedig újabb tüntetést szerveződik az elküldött pedagógusokért. Az eseményt öt órára, a Klebelsberg Központ elé hirdette meg a Tanítanék Mozgalom.

Címkék: oktatás, pedagógusok