LMP: nem kényszeríthetik Magyarországot személyes adatok kiadására

LMP: nem kényszeríthetik Magyarországot személyes adatok kiadására

LMP (Fotó: LMP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben reagált az LMP arra a bejelentésre, hogy az Egyesült Államok biztonsági okokra hivatkozva szigorítja a magyar állampolgárok beutazását. Az Egyesült Államok kedden módosított a könnyített vízum (ESTA, vagyis magyarul Elektronikus Beutazási Engedély) feltételein, és az engedélytípust használó 40 ország közül egyedül a magyar állammal szemben alkalmaztak korlátozást.

Keddtől így minden, 2023 augusztus 1. után kiadott az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szigorítás a korábban kiadott engedélyeket nem érinti, azok továbbra is két évig, és az érvényességi idő keretén belül többször is használhatóak.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Politcónak adott interjúban meg is indokolta a döntést. „Több százezer olyan útlevél van, amelyet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként bocsátott ki anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben”. Pressman szerint „ez egy igazán szerencsétlen nap, az Egyesült Államok nem erre az eredményre törekedett és nem is törekszik”.

Az LMP úgy látja, Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Egyesült Államokkal jó szövetségesi viszonyt tartson fenn  – ám ezzel együtt sem kényszeríthető a magyar kormány arra, hogy a kettős állampolgárságra vonatkozó adatokat kiadja bármilyen harmadik országnak, hogyha ez a kettős állampolgárságú magyarok számára veszéllyel járna. Ukrajna esetében ez a veszély egyértelműen fennáll.

„A letelepedési kötvények és egyéb esetekben ugyanakkor indokolt az Egyesült Államok aggodalma, hiszen azok egyértelmű és tagadhatatlan biztonsági kockázattal járnak. Magyarország számára is” – vélekedik a párt.

Több tucatnyian utaztak Amerikába hamis magyar papírokkal

A Washington Post szerint a magyar hatóságok is tudtak arról, hogy 2011 és 2018 között legalább 65-en jutottak be az Egyesült Államokba hamis személyi okmányok alapján kiállított magyar útlevéllel. Szintén kedden megjelenő cikkükben azt írták, hogy az amerikai hatóságok folyamatosan, „több éve és több adminisztráció ideje alatt” bírálták azt a magyarországi gyakorlatot, ami szerint állampolgárságot – és így útlevelet is – könnyített módon lehetett megszerezni 2011 óta a külhoni magyarok számára.

Egy 2018-as jelentés szerint addig a pillanatig nagyjából 700 nem-magyar nemzetiségű személy szerzett magának hamis papírokkal magyar útlevelet, akik közül legalább 65-en beléptek az Egyesült Államok területére a könnyített vízumprogram adta lehetőségekkel élve. Hozzáteszik, hogy bár 2020 óta szigorodott az állampolgárság kiadásának feltétele, de a magyar hatóságok nem kezdték el visszamenőlegesen ellenőrizni a megadott állampolgárságok, így a kiadott útlevelek jogosultságát.

Az amerikai napilap megjegyezte, hogy a lépést annak fényében kell értékelni, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között egyre feszültebb a viszony, a magyar kormány orosz-ukrán háború kapcsán demonstrált különutas politikája és a svéd NATO-csatlakozás eddigi akadályozása miatt.

A magyar kormány részéről Pintér Sándor belügyminiszter reagált  először az amerikai bejelentésre. Hárommondatos közleményében így fogalmazott: „Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!”