A Kossuth téren rendben lezajlott a tisztavatás, Magyar Péter Tisza-pikniket tart

A Kossuth téren rendben lezajlott a tisztavatás, Magyar Péter Tisza-pikniket tart

Az esküt tett katonák díszmenete a tisztavatás után az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. augusztus 20-án. Az emelvényen Sulyok Tamás köztársasági elnök (b), Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b2), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b3), Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (b4), Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök (b6) és felesége, Makrai Katalin (b5), valamint Juhász Imre, az Alkotmánybíróság elnöke (b7), Varga Zs. András, a Kúria elnöke (b8), Pintér Sándor belügyminiszter (b9), Tuzson Bence igazságügyi miniszter (b10). (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus 20-án délelőtt, az Országház előtt sor került a hagyományos zászlófelvonásra és tisztavatásra. Rövid beszédet mondott Sulyok Tamás köztársasági elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt az ünnepségen).

Az idő a képek tanúsága szerint egyelőre kiváló, de délutánra, estére záporokat, zivatarokat jósol a HungaroMet. Az „augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs” az időjárás függvényében kora délután dönt arról, hogy megtarthatják-e a rendezvényeket, így az esti tűzijátékot.

Ugyancsak ma a Tisza Párt a margitszigeti Nagy-réten tart pikniket. A programok délelőtt 10-kor kezdődtek, és egészen este 8-ig tartanak. Az első Tisza Piknik „közös sport- és zenei programokkal, finom ételekkel, pódiumbeszélgetésekkel, hajózási lehetőséggel és ünnepi beszéddel várunk mindenkit. Foci, közös futás (10:15-től), tollas, sakk, ugrálóvár, rajzverseny, történelmi kvíz, kenyérsütés és jó hangulat” – ígérte a pártelnök, Magyar Péter, aki a Telex szerint futva érkezett a piknikre. (Lapunk a későbbiekben riportban számol be az ott történekről, illetve az állami rendezvényekről is.)

A Tisza arra is felhívja a figyelmet, hogy a tűzijátékkal összefüggő biztonsági intézkedések miatt a sziget Margit híd felőli csücskét várhatóan 16 órától lezárják, de 14 óráig még biztosan be lehet jutni a szigetre a Margit híd felől, utána azonban csak az Árpád híd felől lehetséges a megközelítés. „Kérjük, ha tehetitek, gyalogosan (vagy a 26-os busszal) érkezzetek, mivel az Árpád híd felőli parkolóhelyek száma korlátozott” – írja. A rendezvényre 3 bejáraton keresztül lehet bejutni, és lesznek vízfelvevő és egészségügyi pontok.