Újabb csendes vezetőcsere az óriásszervezetnél

Újabb csendes vezetőcsere az óriásszervezetnél

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épülete Budapesten

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állami szociális ellátásért felelős Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál (SZGYF) rendszerint nem verik nagy dobra a vezetőváltásokat. A kormány – az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – ezúttal is csendben cserélt vezetőt az óriásszervezet élén, amelynek visszás ügyeiről többször írtunk.

Ezúttal Simon Attila István főigazgató munkáját köszönték meg, vele együtt távozott az általános főigazgató-helyettes is. Az egykori helyettest elértük telefonon, ám amikor a távozása okáról érdeklődtünk, azt kérte, forduljunk az SZGYF-hez. A főigazgató és helyettesének távozása azért furcsa, mert egy darabig úgy tűnt, hogy az elmúlt években ismétlődő vezetőcserék után hosszabb időre megoldást találhatott a kormány az SZGYF irányítását illetően. A 2022-es választás után ugyanis Simon Attila István személyében egy régóta a kabinetet és a Fideszt szolgáló kádert neveztek ki a főigazgatóság élére. Simon a Fidesz-frakcióbeli ténykedése után több minisztériumnál szolgált, legutóbb az új ciklusra felszámolt Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) alkalmazták.

2022 júniusában a főigazgatóság intézményi lapjában már Simon köszöntötte az olvasókat, egyebek mellett kifejtve: alapelve a „bizalom építése és a teljesítmény tisztelete”; és építő munkahelyi légkört kívánt teremteni. De még egy évet sem töltött a szervezet élén: noha 2023 március legvégén még ő szerepelt a legmagasabb vezetői tisztségben, április 1-jén már Cséplőné Gönczi Veronika – addig szakmai főigazgató-helyettes – nevét találtuk ugyanott. A jó szeműeknek azonban már a főigazgatóság március közepi híre is gyanús lehetett: a török nagykövetségen ugyanis nem Simon főigazgató, hanem Cséplőné vizitált. A Belügyminisztérium (BM) a kinevezését aztán az MTI sajtószolgálatán keresztül adta hírül.

Simon Attila István és az eddigi általános helyettese távozása körülményeiről a BM-nél érdeklődtünk, azonban nem kaptunk tájékoztatást. Egyébként azért a BM-hez fordultunk, mert az Emmi megszüntetésével a főigazgatóság felügyeletét a Pintér Sándor által vezetett belügyi tárca vette át.

Az új főigazgató, Cséplőné Gönczi Veronika neve korábbi cikkeinkben már előkerült. 2020-ban írtunk ugyanis egy sárosdi szociális otthonról, ahol eltűnt az ellátottak nyugdíja. A tettesek több mint 20 millió forintos kárt okoztak a nyugdíjasoknak, emiatt nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt indítottak eljárást. Az ügyben két személyt meg is gyanúsítottak – írtuk meg akkor. Cikkünk után a sárosdi otthon telephelyvezetője távozott.

Mint a Fejér Vármegyei Főügyészségtől most megtudtuk, időközben lezárult az eljárás. Az otthon egyik volt dolgozóját a bíróság bűnösnek mondta ki, és őt 2 év – végrehajtásában 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, és több mint 20 milliós vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben. A Székesfehérvári Járásbíróság ítélete egy hónapja emelkedett jogerőre. A szóban forgó sárosdi idősotthon a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézményhez tartozott, utóbbi vezetője akkoriban a most az országos szociális csúcsintézmény élére kinevezett Cséplőné volt.

Az új főigazgatót is megkerestük e-mailben. Arra voltunk kíváncsiak, milyen tervekkel vág neki az SZGYF irányításának, milyen szervezeti változtatásokat tervez, illetve számított-e a Simonnal távozott főigazgató-helyettes munkájára. Azonban érdemi tájékoztatást nem kaptunk. Azt írták: a belügy közlését tekintsük irányadónak.

Az SZGYF és némely intézményének visszás, rendőrségi nyomozást is érő működését korábban több cikkben mutattuk be. Írtunk korrupció gyanúját felvetett debreceni pelenkabeszerzésről, hajdúszoboszlói nyugdíjasok letétbe helyezett pénzének eltűnéséről, vásárlási utalványokkal lekenyerezett derecskei intézményvezetőről, trafiküzemeltető SZGYF-es igazgatóról, és a főigazgatósághoz befutott, majd büntetőjogi következmény nélkül maradt, bejelentés után indított vizsgálatról. Noha helyreigazítási eljárások sorát, és magánvádas eljárást is kezdeményeztek a visszásságokat feltáró lapunk és a személyem ellen is, valamennyi bírósági eljárást megnyertük. 2020 nyarán aztán sorra állították fel a lapunk által leleplezett vezetőket. Akad korábbi igazgató, aki megúszta a hatósági nyomozásokat, egy másik volt vezető azonban nem: neki korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt kell bíróság elé állnia.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/15. számában jelent meg április 14-én.