MSZP: Van megoldás az alacsonyabb rezsiárakra

MSZP: Van megoldás az alacsonyabb rezsiárakra

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több javaslata, követelése is van az MSZP-nek, amelyekkel enyhíteni lehetne a családok és vállalkozások rezsiköltségeit – a szocialista párt vezetői ezt egy videóban jelentették be szombaton délután. Persze mindehhez pénz is kell, de arra is van ötletük, hogy honnan.

A paksi olcsó áramot adják annyiért, amennyibe az kerül – ez az egyik javaslata az MSZP-nek a rezsiköltségek csökkentésére. Tóth Bertalan, a párt hamarosan leköszönő társelnöke arra hivatkozott, hogy a Pakson 12 forintos kilowattóránkénti áron termelik az áramot, ráadásul jóval többet, mint amennyi a lakossági igény. Emellett szerintük a gáz árát sem kellene az átlagfogyasztás felett hétszeresére emelni, ha igaz lenne az, amit Orbán Viktor és Szijjártó Péter mondott, vagyis, hogy a Gazprommal kötött hosszútávú szerződés garantálja az olcsó gázt Magyarországnak. A politikus elmondása szerint kezdeményezik egy „alapszolgáltatás” bevezetését, azaz a létfenntartáshoz szükséges gázhoz és áramhoz hozzáférést mindenkinek a lakóhelyén. Erről azonban nem árult el több részletet. További javaslatuk, hogy az áram, a gáz és a különféle tüzelőanyagok áfája csökkenjen 5 százalékra és induljon be egy országos épületszigetelési program, amelynek keretében önerő nélkül is lehetőség legyen a korszerűsítésre.

Tóth Bertalan egyúttal bejelentette, hogy országszerte „rezsi stop” fórumokat fognak tartani a következő hetekben, ahol részleteiben is bemutatják javaslataikat, illetve lesz lehetőség konzultálni a Fidesz „rezsihazugságairól”. Azt is vállalják, hogy összegyűjtik az emberek kérdéseit és azokat felteszik a kormánynak.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP újrázni készülő női társelnöke kiemelte, hogy a javaslataik megvalósulásához pénz kell. Ha Orbán Viktor „nem veszekedne” az Európai Unióval, akkor az onnan érkező forrásokat lehetne erre használni, ahogyan a globális minimumadóhoz való csatlakozásból befolyó összegeket is. Azt is mondta, hogy a különadókat ki kellene terjeszteni az oligarchákra, „például azokra az építőipari cégekre, akik nagyon sok állami megrendelést kapnak”.

Hiller István, a szocialisták választmányi elnöke úgy fogalmazott, hogy „gazdasági és pénzügyi válság van, nem jön, már itt van”. Ilyenkor az egész ország számol, családok és baráti társaságok, önkormányzatok és cégek vannak bizonytalanságban, „szegénység és elszegényedés fenyeget”.