MTVA: 6,7 milliárd forintnak megfelelő euróba kerülnek az olimpiai közvetítések

MTVA: 6,7 milliárd forintnak megfelelő euróba kerülnek az olimpiai közvetítések

Az M4 Sport televíziós csatorna (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) idén januárban jelentette be, hogy 2026 és 2032 között az összes téli és nyári olimpiát az állami társasághoz tartozó csatornákon láthatják a nézők. Azt azonban nem közölték, hogy mennyibe kerül a közvetítési jog. A Magyar Hang azonban az állami MTVA szerződéslistájában rábukkant: 16 millió 720 ezer euróba, ez 6,7 milliárd forintnak felel meg a bejelentés idején érvényes 399 forintos MNB-árfolyammal számolva.

Az MTVA szerződéseinek listájából kiderül: a társaság a 2028-as és a 2032-es nyári játékok, illetve a 2026-os és a 2030-es téli ötkarikás játékok közvetítési jogát vásárolta meg, emellett az ugyanezen években megrendezendő ifjúsági játékokat is sugározhatják. Mint írták, az MTVA az európai közszolgálati televíziókat összefogó szervezet – vagyis az EBU – és a Warner Bros. Discovery közös pályázatának volt szereplője, és a Nemzetközi Olimpiai Szövetség (NOB) ezt a pályázatot hirdette ki győztesnek Európában. Az MTVA az EBU-val szerződött a sportközvetítési jogra. Ugyanakkor a jog nem exkluzív, hiszen a Warner Bros. Discovery az Eurosport tulajdonosa, így annak csatornáin is láthatók lesznek a versenyek. Erre utalt Papp Dániel vezérigazgató is a bejelentést tartalmazó nyilatkozatában. Arról is beszélt, hogy az M4 Sport csatorna a „magyar olimpiai csapat hivatalos otthona”. – Nem csak Párizsban, hanem az azt követő négy olimpián is az a célunk, hogy világsztárok, és a nagy érdeklődésre számot tartó események mellett a magyarok olimpiáját mutassuk meg a magyar embereknek – áll a közleményben. Az MTVA szerződése jövő év áprilisától hatályos.

Az MTVA közvetíti a 2024-es párizsi játékokat is. Az még egy korábbi szerződéscsomag része. Mint arról 2018-ban a Magyar Nemzetben írtunk, akkor 4,6 milliárd forintnak megfelelő összegbe került a 2018 és 2024 közötti olimpiai játékok közvetítési díja.

Euróalapú megállapodás az FTC futballcsapatával

A szerződési listából kiderül az is, hogy az MTVA ismét hosszú távú, ezúttal ötéves megállapodást kötött a magyar rekordbajnok futballcsapat, a Ferencváros működtetőjével, az FTC Labdarúgó Zrt.-vel. Ennek értelmében 2028-ig megvásárolták a futballcsapat hazai Bajnokok Ligája, Európa-liga és Európa-konferencia-liga selejtező mérkőzéseinek felhasználási jogát. Érdekesség, hogy ezúttal is euróalapú a szerződés, és nem a nemzeti valutában, vagyis forintban köttetett. A szerződés értéke – a szerződés hatályba lépésének napján érvényes 369 forintos árfolyamon számolva – 669 millió forint.

Szintén a friss listából derül ki, hogy ugyancsak a genfi székhelyű EBU-tól vásárolt az MTVA atlétikai versenysorozat-közvetítési jogot 300 000 svájci frankért (nagyjából 120 millió forint). Ezt a sportjogot 2027-ig szerezte meg a társaság.

Még a sportjogoknál maradva: a Formula–1-es versenysorozattal párhuzamosan rendezett más versenykategóriák közvetítési jogai 100 millió forintba kerültek három évre. Külön megállapodás vonatkozik a szabadedzések és egyéb eseményeinek közvetítésére. Ez 394 millió forintba kerül. Mint arról márciusban beszámoltunk, a Formula–1-es bajnokság közvetítéséért óriási összeget, több mint 43,4 millió dollárba került, ez közel 16 milliárd forintnak megfelelő összeg. Ugyanakkor az MTVA elveszítette a futball Bajnokok Ligája következő szezontól érvényes közvetítési jogaiért zajló licitet az RTL-lel szemben.

Az IKO nagy beszállítóvá vált

Más nagy értékű szerződéseket is kötött a társaság. Az IKO Műsorgyártó Kft. az MTVA egyik nagy beszállítójává vált. Ez a cég készíti a Duna televízión futó Magyarország, szeretlek! című műsort, idén 320 millió forintért (ebben nincs benne a produkció jogtulajdonosának a licencért 2022-ben kialkudott 310 ezer eurós díj, ami nagyjából 120 millió forintnak felel meg). Szintén ez a cég kapott 63 millió forintért megbízást gálaműsor gyártására. Ennél nagyobb szerződést jelent egy másik megrendelés. Miután ugyanis az MTVA májusban a Petőfi rádió és televízió több műsorát gyártó, Demeter Szilárdhoz, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójához kötődő Petőfi Media Grouppal szerződést bontott, az IKO Kft.-t bízták meg könnyűzenei műsor készítésével május 18-tól jövő év februárjáig. A szerződés értéke 695 millió forint. Tény a Petőfi rádió több műsorát – az elhangzó spotok alapján – az IKO Kft. készíti.

Érdekesség továbbá, hogy az MTVA a tvmacibolt.hu internetes áruházba, a látogatóközpont boltjába, valamint ajándékként adandó plüsfigurák gyártását 14,5 millió forintért rendelték meg. Jelenleg az internetes áruházban 10-12 ezer forintért lehet megvásárolni a különböző tévémacis és a Frakk, a macskák réme című sorozatból ismert macskafigurákat.