Október 23: egyszerre ért Veszprémbe Orbán Viktor és a Momentum

Október 23: egyszerre ért Veszprémbe Orbán Viktor és a Momentum

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Udvardy György veszprémi érsek (b2), Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j2) és Ovádi Péter, a térség fideszes országgyûlési képviselője (b) Veszprémben 2023. október 23-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyszerre érkezett Veszprémbe a Momentum plakátautója – amelyből hangosbemondón az szólt, hogy Orbán Viktor és Putyin elárulta ‘56 emlékét – és maga Orbán Viktor. Erről Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője tett közzé élő videót a Facebookon. „Orbán Viktor elárulta ‘56-ot. Azzal a Putyinnal barátkozik, akinek parancsára az orosz hadsereg kárpátaljai magyarokat is ölnek” – harsogta a Momentum plakátautója a fideszes megemlékezés helyszínén. A rendőrség ismét megállította a Momentum plakátautóját és igazoltatták a benne ülőket.

Orbán Viktor 15 órától kezdte beszédét a veszprémi várban, a városban a biztonság kedvéért már vasárnap elkordonozták a környéket, a sajtót pedig egyáltalán nem engedték be se a beszédre, se a kerítés mögé. Az MTI által közzétett képekből kiderül, hogy a miniszterelnökkel együtt volt Udvardy György veszprémi érsek, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Ovádi Péter, a térség fideszes parlamenti képviselője. Orbán Viktor mostanában a vidéket részesíti előnyben, ha nemzeti ünnepről van szó: tavaly október 23-án Zalaegerszegen beszélt, idén március 15-én pedig Kiskőrösön.  

Így emlékezett meg az ellenzék

Az ellenzéki pártok vasárnap óta jelentkeznek be innen-onnan, kisebb-nagyobb beszédekkel, akciókkal. Zárt körben koszorúzott a DK a városligeti '56-os emlékműnél, ahol Gyurcsány Ferenc rövid beszédet is mondott. A volt miniszterelnök szerint a mai napon nincs állami megemlékezés, nincs állami ünnep. – Vannak, akik ma eltolják maguktól az ünnep gondolatát, üzenetét, azt kifordítják, meghamisítják. Nem hiszem, hogy ma van valaki, aki október 23-án a nemzet egésze nevében tudna beszélni – tette hozzá. A ma tükrében kell nézni az egykor történteket: „szerintünk az történik, hogy akkor is a nyugat volt a remény arra, hogy lesz egy függetlenebb, szabadabb ország, és akkor és ma is Oroszország jelentette a fenyegetést Európa szabad népeire. Ezt hazudja el a mai hatalom, azt állítva, hogy Brüsszel az, amely fenyegetést jelent az európai nemzetek függetlenségére – fogalmazott. „Soha nem feledhetjük, hogy '56 hősei ugyanazért küzdöttek, amely még most is a magyarok legnagyobb vágya: a függetlenség és a Nyugathoz tartozás.”

– 1956 szelleme a valódi természete kell, hogy legyen ennek az országnak – jelentette ki a Jobbik-Konzervatívok elnöke a párt hétfői budapesti megemlékezésén. Gyöngyösi Márton pártját a forradalom szellemi örökösének nevezte, mondván, két évtizeddel ezelőtti megalakulásukkor Pongrátz Gergely szabadságharcos nekik adta át '56 lyukas zászlaját. – Budapesten ismét olyan kormány dirigál, amely az ukázokat Moszkvából kapja, amelynek vezére éppen olyan zavarban van a Kreml urának jelenlétében, mint annak idején Kádár János a brezsnyevi csók után, és azt látjuk, hogy a kormány éppen úgy áll a fiatalokhoz, mint annak idején kommunista elődei – fogalmazott. A Jobbik-Konzervatívok gerillaakcióként lyukas zászlót feszített ki a Képviselői Irodaházra, mintegy tükröt tartva a Moszkva-párti hatalomnak, emlékeztetve minden magyar embert 1956 ma is aktuális üzenetére. 

A Momentum már reggel elkezdte az akciózást, és képviselői, Sebők Éva, Bedő Dávid, Lőcsei Lajos és Tóth Endre vérvörös festékkel öntötték le a „hazugság kordonait” a Karmelita előtt. A Momentum szerint a miniszterelnök szembeköpte azzal, hogy október 23-a előtt pár nappal Putyinnal mosolyog és fotózkodik, azzal a Vlagyimir Putyinnal, aki beleíratta az orosz tankönyvekbe, hogy ‘56 fasiszta forradalom volt, és akinek a parancsára az orosz katonák újra kárpátaljai magyar katonákat ölnek.