Operatív törzs: munkába állnak a kórházparancsnokok

Operatív törzs: munkába állnak a  kórházparancsnokok

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijárási korlátozás eddig eredményes volt, 14-en vannak lélegeztetőgépen, a kórházparancsnokok a készletgazdálkodást fogják segíteni – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Ma is hiába küldtünk kérdéseket, tovább bojkottálják lapunkat.

M1- Akkor. Amikor.

M1 - Magyarország vezető hírcsatornája

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs műveleti vezetője elmondta: a kormányrendelet értelmében kórházparancsnokok kezdik meg a működésüket, feladatuk az, hogy segítsék a kórházak működését. Orvosszakmai kérdésekben nem dönthetnek, a készletgazdálkodás, információáramlás, objektumok védelme lesz a dolguk. Ma délután 14 órakor állítják ki a megbízólevelüket.

A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, erre azért van szükség, mert a szociális távolság növelésével mérsékelhető a vírus terjedése. Mint kifejtette, a határátkelőkön nyugodt a helyzet, mind a teher-, mind a személyforgalom zökkenőmentes.

Müller Cecília tiszti főorvos a vasárnap reggel már közölt adatok ismertetésével kezdte mondandóját. – Számítani kell arra, hogy egyre több fertőzött lesz. A laboratóriumi vizsgálatok száma növekszik, 12 148 vizsgálat volt eddig, mind a hét laboratórium működik éjjel-nappal – fogalmazott.

A pozitív eredményt produkálók zöménél enyhe tünetekre kell számítani, mint ahogy ez a fertőzöttek 80 százalékánál történik. A krónikus betegségekkel küzdők azonban nagyobb veszélynek vannak kitéve. Láz, száraz köhögés, fáradékonyság – ezek a jellemző tünetek, hasonlóak egy influenzához. Ismét elmondta, hogy gyanú esetén a háziorvost kell hívni, majd az Országos Mentőszolgálat mobil egységei elvégzik háznál a tesztet. Súlyosabb betegeket az infekológiai osztályok fogadnak, de enyhébb lefolyású esetekben nem szükséges intézménybe vonulni. Müller Cecília elmondta: minden kapacitás rendelkezésre áll, van védőfelszerelés, elegendő orvos és gyógyszer is.

Csókolózós plakáttal emlékezik a 30 évvel ezelőtti választásokra Varga Judit igazságügyi miniszter | Magyar Hang

A koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások ideje alatt picit furcsa módját választotta Varga Judit igazságügyi miniszter annak, hogy megemlékezzen a 30 évvel ezelőtti, 1990-es demokratikus választásokról. A tárcavezető Facebookra posztolt képén egy korbeli Fidesz-plakát látható, amely két csókolózós jelenet ábrázol: a felső részen az egykori szovjet pártfőtitkár Brezsnyev és az NDK vezetője, Erich Honecker látható, míg alul két fiatal Fidesz-logókkal.

Ezt követően jöttek a kérdések:

– A V4 hírügynökség és a Mediaworks kérdésére Müller Cecília elmondta: az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kaptak tavaly decemberben információt arról, hogy terjedni fog a vuhani járvány. Ebben az időszakban az Európai Járványügyi Központ úgy ítélte meg, hogy az európai kontinensre nem lesz veszélyes a járvány. Magyarország előrelátó módon a WHO figyelmeztetését vette alapul, ezért január 24-e óta veszik komolyan a helyzetet.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte: vannak fiatalok, gyerekek is a fertőzöttek között.

– A rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozásokat. Mik a tapasztalatok? Ezzel kapcsolatban Lakatos Tibor elmondta: a piacoknál, bevásárlóközpontoknál ellenőriztek a rendőrök, a tapasztalatok alapvetően jók. Néhány 65 évnél idősebb embert kellett figyelmeztetni, akik a nekik fenntartott 9–12 óra közötti időszakon kívül mentek vásárolni. A boltok igyekeznek megtenni mindent a szabályok betartatására.

– A 444.hu azt kérdezte, megfelelő minőségűek-e a Kínából érkező védőfelszerelések? Müller Cecília elmondta: nagy a szórás a minőségben, de minden szállítmányt ellenőriznek.

– Hány egészségügyi dolgozó van karanténban? Hányan betegedtek meg? Müller Cecília válasza szerint vannak fertőzöttek közöttük, ők és szoros kontaktjaik karanténban vannak. Elmondta azt is, hogy a fertőzésveszély tekintetében több besorolás van, a védőfelszerelések elosztása szempontjából ez fontos.

– Az Mfor.hu azt kérdezte, a szemétszállítók mikor kapnak védőfelszerelést. Müller Cecília elmondta: a munkáltatónak kötelessége kockázatbecslést készíteni és gondoskodni a dolgozók biztonságáról.

– Várható-e a tesztek számának növelése? – kérdezi az ATV. Müller Cecília válasza: igen.

– Szintén az ATV kérdése: hozhatnak-e intézkedések azok az önkormányzatok, ahol sok a kiránduló? Lakatos Tibor közlése szerint korlátozott az önkormányzatok lehetősége, ajánlásokat fogalmazhatnak meg. Fontosabb, hogy a lakosság megértse, miért kell védekezni, kerülni a társas érintkezést. Kért mindenkit, hogy tartsák be a szociális érintkezéssel kapcsolatos ajánlásokat, ez legalább másfél méter. Indokolt és kötelező.

– 408 fertőzöttből 13-an haltak meg, ez kiugróan magas nemzetközi összehasonlításban – veti fel az Index. Müller Cecília szerint a magyar számok alacsonyak. Semmiféle összehasonlításnak nincs értelme, a helyi sajátosságok fontosabbak. A fő kérdés, hogy az óvintézkedéseket mikor és miként vezették be. Nagyjából megfelelnek a halálozási számok az általánosan megszokottaknak, a krónikus betegségben szenvedők hunytak el a fertőzésnek köszönhetően. A koronavírus gyorsította a halálukhoz vezető időt.

– Mennyi védőeszközt szállítottak ki eddig az intézményeknek? – kérdezi az Index. Lakatos Tibor azt mondta erre, hogy eddig a már meglévő tartalékból szállítottak, a beérkező rakományok leltározása tart.

– A Hvg és az RTL is kérdezi: hányan vannak súlyos állapotban? Müller Cecília közölte: 14-en vannak lélegeztetőgépen.

– Müller Cecília a Hvg daganatos betegek ellátását firtató kérdésére azt válaszolta: nem lehet egy kalap alá venni valamennyi betegségcsoportot, vannak olyan daganatos betegségek, amelyek kezelése halasztható.

– Terveznek-e bármilyen változtatást az idősekre vonatkozó kijárási korlátozásban? – kérdezi az RTL. Lakatos Tibor ezredes közölte: a korlátozás egyelőre két hétre szól, ez alatt nem lesz változtatás.

– Mikor léphet át a gyors növekedési szakaszba a járvány? – kérdezi az RTL. Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában 65-tel nőtt az esetek száma, amiből arra lehet következtetni, hogy rövid időn belül a tömeges megbetegedések szakaszába lép a járvány.

Tovább bojkottálják lapunkat

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs részére lapunk is mindennap küld kérdéseket, választ azonban mindeddig egyetlen alkalommal sem kaptunk.
Legfontosabb, jelenleg is aktuális, de eddig megválaszolatlan kérdéseink:

A NER veszélyhelyzetben is NER: továbbra is diszkriminálják a Magyar Hang olvasóit | Magyar Hang

Hiába rendelt el veszélyhelyzetet március 11-én a kormány, és hiába vár együttműködést a hatalom a vele kritikusoktól: van, ami nem változik. Így a rengeteg egymásnak ellentmondó nyilatkozat (terjed a vírus tárgyakon át - nem terjed, jó a maszk - nem kell maszk, ellátták az egészségügyi dolgozókat - most kapnak majd maszkokat, stb.)

  • Egyre több kisvállalkozás van, amely igyekszik részt venni a hiánycikknek számító védőfelszerelések gyártásában. Van olyan cég, amely védőmaszkot (shield) tervezett és a gyártást is megszervezte. Az ilyen kezdeményezéseket támogatja-e bármilyen módon (adminisztratív segítség, logisztikai támogatás, anyagiak) az állam? Az, hogy ezeket az eszközöket bevessék, milyen minősítési eljárásokat kell alkalmazni? Ezek mennyi időt vesznek igénybe?
  • Az eddigi hírek szerint várhatóan hosszútávon is nehézségeket jelent majd a megfelelő védőfelszerelések biztosítása. Foglalkoznak-e annak lehetőségével, hogy a használt, de sérülésmentes eszközöket sterilizálják? Alkalmasak lehetnek-e erre a meglévő sterilizálási eljárások? Kísérleteznek-e új eljárásokkal?
  • Tavaly nyáron lapunk arról számolt be, hogy több fővárosi és vidéki kórház műtőjében nem működik a klímaberendezés, az orvosoknak harminc fokban kell operálni, sokszor verejték csöppen a műtéti sebbe. Több műtőben mobil klímákkal próbálták – akkor már évek óta – orvosolni a helyzetet, ami csak növeli a fertőzésveszélyt és nem mellesleg szabályellenes. Régi, elavult rendszerek vannak beépítve, karbantartás pedig évek óta nincs. Információink szerint a tavaly nyári botrány után sem történt érdemben semmi, a Semmelweis Egyetem több műtőjében ugyanolyan viszonyok vannak, mint korábban, de rossz a helyzet a Kútvölgyiben is. Igazak-e értesüléseink? Hány műtőben vannak gondok? Az elmúlt fél évben milyen fejlesztések történtek ezen a téren?

Vérrel, verejtékkel - Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély | Magyar Hang

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet - lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján.

  • Romániában egy miniszteri rendelet értelmében minden délután a román himnusznak kell szólnia a rendőrautókból. Tervez-e hasonló, a hazafiasságot és összetartást ösztönző intézkedést bevezetni a magyar kormány?
  • Jelenleg hány magyar egyetemista tartózkodik még külföldön? Korábban hány magyar egyetemista kért segítséget a hazaszállításban? Hány főt sikerült így Magyarországra hozni? Jelenleg hány magyar egyetemista hazahozatala van folyamatban?
  • Az operatív törzs adatvédelmi okokra (GDPR) hivatkozva nem közöl adatokat a koronavírussal fertőzöttek területi eloszlásáról. Ehhez képest például a TBC és más megbetegedések esetében van ilyen jellegű tájékoztatás. Kérjük, oldják fel ezt az ellentmondást!
  • Milyen előírások vonatkoznak arra a személyre, aki ugyan nem mutatja a koronavírussal való fertőzöttség semmilyen tünetét, de bizonyítottan volt kontaktusa fertőzött személlyel? Mehet-e közösségbe? Esetében javasolt-e, vagy kötelező a karantén? Milyen szankcióra számíthat az, aki megszegi az előírást? Fontosnak tartják-e a közszereplők, köztisztviselők példamutató magatartását?
  • Továbbítjuk egy olvasónk levelét, az ebben foglalt kérdésre szintén várjuk a választ: „Mikorra várható, hogy kiépítik azt a rendszert, ami lehetővé teszi a kormányhivatali dolgozóknak az otthonról történő munkavégzést. Jelenleg nem engedélyezett a kormányhivatalokban dolgozóknak a home office arra hivatkozva, hogy nincs kiépítve az otthoni munkavégzéshez szükséges rendszer még. Rengeteg dolgozót tesznek ki ezzel komoly egészségügyi kockázatnak. Olyan dolgozókat is, aki számítógépes munkát végeznek, és minden fennakadás nélkül tudnának otthonról dolgozni."
  • A lakáspiac a járványt megelőző hetekben pörgött, majd hirtelen megállt. Ennek következtében kialakult az a veszély, hogy azok, akik már megvásárolták az új lakásukat, de a hirtelen megállás miatt most kevés reményük van a régi lakás eladására, kifutnak az illetékmentesség egyéves, törvényes határidejéből, aminek következtében jelentős, akár több millió forintos vagyonszerzési illetéket kell megfizetniük. Van-e mód arra, hogy az ilyen jellegű illetékek megfizetését felfüggesszék?