Orbán elkezdte a találkozókat keleti barátaival

Orbán elkezdte a találkozókat keleti barátaival

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Zseljka Cvijanovict, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagját (k) és Milorad Dodikot, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Karmelita kolostorban fogadta Serdar Berdimuhamedow türkmén államfőt, aki munkalátogatásra érkezett Budapestre, majd még délelőtt találkozott a szerb elnökkel, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagjával, valamint a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Délután a kirgiz és az azeri elnököt is fogadta.

Havasi Bertalan közlése szerint a türkmén államfővel folytatott találkozó kiemelt fontosságú Magyarország energiabiztonsága szempontjából, ugyanis Türkmenisztánnal olyan átfogó energetikai együttműködési megállapodásról folynak az egyeztetések, amelynek lényeges eleme, hogy a jövőbeli türkmén gázexport egyik célországa Magyarország legyen. A tárgyaláson elhangzott: kétoldalú kapcsolatainkban még kiaknázatlan lehetőségek vannak az egészségügy, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízügyek, az oktatás és a kultúra terén való együttműködésre is. Türkmenisztán elnöke Magyarország nemzeti ünnepén gratulált és sok boldogságot kívánt a magyar népnek.

A szerb államfővel folytatott tárgyaláson áttekintették Magyarország és Szerbia politikai és gazdasági kapcsolatait, a Nyugat-Balkán EU-integrációjának helyzetét, az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeit, valamint a közös energetikai és infrastrukturális projekteket. Aleksandar Vucic a nap folyamán részt vesz az augusztus 20-i ünnepségeken, és ellátogat a budapesti atlétikai világbajnokságra is.

A Zseljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagjával, valamint Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytatott megbeszélésen Orbán Viktor elmondta: Magyarország és Bosznia-Hercegovina valamint a Boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés növelése érdekében, ezt a már megkezdett projektjeink is tükrözik. A három vezető egyeztetett az illegális bevándorlás elleni fokozott fellépésről valamint a Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségéről, az európai stabilitás biztosításában betöltött szerepéről.

A Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel folytatott tárgyaláson a felek elégedetten nyugtázták, hogy az országaink közötti dinamikus politikai párbeszéd megalapozza és elősegíti átfogó együttműködésünk további erősítését, ami iránt Magyarország továbbra is elkötelezett.  Megállapították, hogy az utóbbi időszakban beigazolódtak a Kirgiz Köztársaság budapesti nagykövetségének megnyitásához, valamint a biskeki magyar nagykövetségen történő vízumkiadás megkezdéséhez fűzött remények. Ezek a lépések jelentős mértékben hozzájárulnak a népeink közötti kapcsolatok fejlődéséhez – hangzott el a magyar miniszterelnök és a kirgiz elnök találkozóján.

Az Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel folytatott tárgyalások középpontjában három téma volt, amelyek Magyarország és Európa biztonságához kapcsolódnak. A felek egyeztettek az energiaellátással, a fizikai biztonsággal – így különösen az ukrajnai háborúval – és a gazdasági nehézségek leküzdésével összefüggő kérdésekről. Mint korábban a türkmén elnökkel is, alapvetően az energiaellátás kérdései kerültek fókuszba. Azerbajdzsánból idén 100 millió köbméter földgáz érkezik, illetve megegyezés született 50 millió köbméter magyarországi bértárolásáról is, így immár valós fizikai földgázszállítási kapcsolat létesült a két ország között – állapították meg. Kiemelték: hazánk évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel azerbajdzsáni diákok számára magyarországi tanulmányok folytatására. Ilham Alijev elnök részt vesz az augusztus 20-i nemzeti ünnep, valamint a budapesti atlétikai világbajnokság eseményein is – közölte Havasi Bertalan.

Késő délután a török államfővel is tárgyalt Orbán Viktor, a részleteket itt olvashatja.

Keleti barátok

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról pénteken, hogy több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozón vesz majd részt augusztus 20-án. A miniszterelnök elmondása szerint, ha nagy világesemény van, mint a mostani atlétikai vb, akkor az adott ország meghívja a barátait és szívesen fogad minden érdeklődőt. Orbán Viktor szavai szerint jönnek a „politikai barátok” a közép-ázsiai térségből, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, itt lesznek a kirgizek, a türkmének. Üzletemberek is lesznek, elsősorban nyugatról és Kínából. Valamint érkezik Erdogan török államfő.

Azt még augusztus 11-én írtuk meg, hogy vádat emelt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség pénteken, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit. Szijjártó Péter külügyminiszter gyorsan ki is állt mellette