A katari emír és közép-ázsiai „politikai barátok” is érkeznek Magyarországra

A katari emír és közép-ázsiai „politikai barátok” is érkeznek Magyarországra

Orbán Viktor Katarban 2023. május 22-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A diplomáciát is érinti természetesen egy olyan nagyszabású esemény, mint a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság, illetve az augusztus 20-ai állami ünnep. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozón vesz majd részt.

A miniszterelnök elmondása szerint, ha nagy világesemény van, mint a mostani atlétikai vb, akkor az adott ország meghívja a barátait és szívesen fogad minden érdeklődőt. Így érkezik például a katari emír, aki Orbán Viktor látogatását viszonozza, amikor a magyar miniszterelnök Katarban járt a tavalyi futball világbajnokságon. Akkor kezdtek el tárgyalni olyan kérdésekről, „amelyek majd bejelentéseket fognak eredményezni a következő egy-két nap során”. A kormányfő egyébként idén májusban is járt a közel-keleti országban, amikor bejelentette, hogy megállapodás született az energetikai együttműködésről. – Mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon – fogalmazott akkor.

Az már korábban kiderült és a miniszterelnök most is említette, hogy a meghívására hazánkba érkezik Recep Tayyip Erdogan török államfő is. A magyar-török csúcstalálkozó augusztus 20-án lesz a Karmelita kolostorban, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek. Emellett – mint arról az MTI beszámolt korábban – előkészítik a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését is, amit az év végén tartanak meg Budapesten.

Orbán Viktor szavai szerint emellett jönnek a „politikai barátok” a közép-ázsiai térségből, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, itt lesznek a kirgizek, a türkmének. Üzletemberek is lesznek, elsősorban nyugatról és Kínából.

Közben Fürjes Balázs az atlétikai vb szervező bizottságának társelnöke arról beszélt az állami hírügynökségnek, hogy a sportesemény számos kézzelfogható haszonnal jár már most is és összekovácsolja a nemzetet. Budapesten begyógyult egy tájseb, megújult egy lerobbant rozsdaövezet, a város szebb, zöldebb, élhetőbb lett. A vb nagy lökés a turizmusnak, félmillió vendégéjszakát hoz a magyar szállodáknak. – A siker kapujában vagyunk, és ez egy hatéves csapatmunka eredménye, köszönet illet mindenkit – fogalmazott.