Parlamenti vitát szeretne a Párbeszéd az eutanáziáról

Parlamenti vitát szeretne a Párbeszéd az eutanáziáról

Fotó: Karsai Dániel Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parlamenti vitanap összehívását kezdeményezi a Párbeszéd az eutanáziáról – jelentette be Szabó Rebeka az Országgyűlés hétfői ülésén. Megfogalmazása szerint a kegyes halált a szükséges, szigorú protokollok, orvosi, pszichológusi szupervízió esetén a szabadság és az emberi méltóság megőrzését biztosító döntési lehetőségnek tartja. Ezért olyan szabályozást látnak szükségesnek, amely a visszaéléseket teljesen kizárja, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket, a haldoklókat és az őket ápoló rokonaikat maximálisan támogatja.

Szabó Rebeka minderről annak kapcsán beszélt, hogy hétfőn kezdődött a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász beadványának tárgyalása a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. Karsai Dániel azt szeretné elérni, hogy az aktív eutanázia – amelyet jelenleg itthon törvény tilt – legyen legális hazánkban. – Vitassuk meg, hogyan tudnánk egy, a társadalom elvárásainak jobban megfelelő és az emberi méltóságot tiszteletben tartó szabályozást kialakítani – fogalmazott Szabó Rebeka, aki szerint ebben a vitában a hospice-ellátás helyzetére és az otthonápolási díjra is ki lehetne térni.

A Párbeszéd politikusának felvetésére Tuzson Bence igazságügyi miniszter nevében Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Mint kifejtette, az aktív eutanázia tilalma az alaptörvényből és az Alkotmánybíróság több döntéséből is következik. – Személyes meggyőződésem, hogy Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem lehet megengedett. (…) Az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, ha ez így is marad – szögezte le Répássy Róbert.