Pegasus-ügy: Péterfalvi visszatért a szabadságról, vizsgálatot indít

Pegasus-ügy: Péterfalvi visszatért a szabadságról, vizsgálatot indít

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országházban 2016. április 5-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Pegasus-ügyben. A hatóság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben, amelyek szerint „egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust” az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvények alapján indította meg a vizsgálatot. Hozzátették: a hatóság az üggyel kapcsolatban az eljárás végéig egyéb információt nem közöl.

A Magyar Hang még július 20-án írta meg, hogy több beadvány is érkezett az adatvédelmi hatósághoz a lehallgatási botránnyal kapcsolatban, de Péterfalvi Attila elnök éppen szabadságát tölti, így majd csak augusztus 3-a után dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról. Akkor azt közölte lapunkkal Péterfalvi Attila, hogy ha vizsgálati eljárást indítanak, akkor annak lefolytatására 60 napjuk lesz, míg ha hatósági eljárást, akkor 150 napjuk. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható, így előfordulhat, hogy a vizsgálat eredményét – ha indul ilyen – majd csak a választás után lehet megismerni.

A nemrég kirobbant ügy azt fedte fel, hogy egy izraeli informatikai-biztonsági cég, az NSO olyan kémszoftvert adott el a világ számos országának, többek között Magyarországnak, amellyel a mobiltelefonok tulajdonosainak tudta nélkül meg tudják figyelni a célszemély eszközét. Az NSO azt állítja, hogy a Pegasust kizárólag terrorizmus és szervezett bűnözés felderítésére adja el külföldi kormányoknak és állami szerveknek. Ugyanakkor a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy olyan 50 ezres telefonszám adatbázishoz jutott hozzá, amely szerint a Pegasust többek között újságírók, üzletemberek ellen is bevetették.

Az adatbázisban több mint háromszáz magyar telefonszám is szerepel, ezen számok tulajdonosa közt akad négy magyar újságíró (Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid, Panyi Szabolcs, Szabó András – utóbbi kettő a Direkt36 munkatársa), egy magyar fotós, Varga Zoltán médiatulajdonos és hat ismerőse (köztük Chikán Attila közgazdászprofesszor), valamint Simicska Lajos fia és ügyvédje. De felbukkan még Gémesi György ellenzéki politikus, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara vezetője és kilenc másik ügyvéd, valamint Aszódi Attila és Weingartner Balázs egykori államtitkárok telefonszáma is.

A magyar kormány nem válaszolt érdemben az újságírók és politikai célpontok megfigyeléséről küldött kérdésekre. Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb viszont úgy nyilatkozott, hogy szakmájától függetlenül még egy újságírót is lehallgathatnak, ha az „a magyar nemzet biztonságára és érdekeire veszélyt jelenthet”.

A héten írta meg a Direkt36, hogy több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát; ez derül ki az újságíró telefonjának technikai elemzéséből, ami egyértelműen kimutatta a kémszoftver nyomait.