Szijjártó Péter: Jövő héten érkezhet az orosz vakcinaminta Magyarországra

Szijjártó Péter: Jövő héten érkezhet az orosz vakcinaminta Magyarországra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő héten első európai országként Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagminta – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban. Szijjártó Péter kifejtette, lezajlott az egyeztetés vakcinaügyben az orosz kormány delegációjával. „Mivel az emberek életéről van szó, tilos átpolitizálni a vakcinabeszerzés kérdését” – mondta.

Szijjártó úgy vélte, „aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik”. – A járvány ugyanis nem ismer sem földrajzi irányultságot, sem politikai ideológiát – magyarázta. Hozzátette: ez a járvány emberek életét veszélyezteti, ezért egyértelműen az a kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb oltóanyagot szerezze be. Közölte: ennek jegyében tárgyaltak most az orosz kormánnyal, és előrehaladást értek el.

– Már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön Oroszország, és az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt, így a jövő hét folyamán első európai országként Magyarországra érkezik az orosz oltóanyag – mondta. A tárcavezető megjegyezte: ezt a mintát a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a legbiztosabb döntést hozhassák az oltóanyag magyarországi használhatóságáról.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy emellett folytatták a tárgyalásokat az oltóanyag esetleges magyarországi gyártásáról. „Az a magyar vállalat, amely képes erre, megkapta az összes orosz előkészítő dokumentációt, és a jövő héten már világos menetrenddel fognak rendelkezni arról, hogy milyen ütemben, milyen kapacitást tudnak e cél szolgálatába állítani” – mondta Szijjártó Péter.