Tordai Bence az éppen ülést levezető Kövér Lászlónak: Tűnjön el a közéletből

Tordai Bence az éppen ülést levezető Kövér Lászlónak: Tűnjön el a közéletből

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a parlament őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számon kérte Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa Kövér Lászlón azt a tavalyi, ám most kiszivárgott beszédét, amelyben a házelnök arról beszélt a hazai titkosszolgálati vezetők előtt, hogy az ellenzék a legfőbb nemzetbiztonsági kockázat.

A parlament hétfői ülésén, amelyet éppen Kövér vezetett le, Tordai azzal kezdte napirend előtti felszólalását: a házszabály azt mondja, hogy a levezető elnököt nem szabad bírálni, úgyhogy ő az ülésvezetést nem bírálná, de Kövér Lászlót igen, aki a Fidesz egyes számú pártkönyvének a birtokosa, a mai Magyarország harmadik számú közjogi méltósága, „és a hatalmával visszaélve azt a törekvést próbálja megvalósítani, hogy hazánkat egy pártállami diktatúra irányába sodorja”. 

A kiszivárgott hangfelvétel botrányával kapcsolatban Tordai úgy fogalmazott: innentől kezdve jobban érthető, miért hallgatják le az ellenzéket, miért figyelik meg őket, miért sújtják a milliós büntetéseket. – Ami még ennél is sokkal súlyosabb, hogy orosz titkosszolgálati módszereket használva úgynevezett „kompromatokat” gyártva miért próbálják nemlétező ügyekkel lejáratni az ellenzék vezető politikusait. Kövér Lászlónak a demokráciához való viszonya az nagyjából az 1950-es évek politikai vezetőinek a viszonyát idézi – mondta. 

Mint mondta Tordai, Kövér számára nem az a biztonsági kockázat, hogy kémeket telepítenek Magyarországra állami segédlettel Oroszországból és Kínából banknak vagy beruházásnak használva, hanem az ellenzék. Az ellenzéki politikus úgy vélte: Kövér László ezt a kettős mércéjét más területen is érvényesíti, például szerinte ha egy nagy szakállú ember kimutatja egy másik férfi iránt a vonzalmát, „a legocsmányabb kereszténygyalázás”. Míg ha egy másik nagy szakállú férfi az ereszcsatornán közlekedve nyilvánítja ki 25 másik iránt a vonzalmát, „az a kereszténydemokrácia legnagyobb dicsősége”. – És ez a párt indít gyűlöletkampányt az LMBTQ-emberek ellen. Egészen elképesztő. Tényleg szégyelljék magukat. Tűnjenek el - önnel kezdve a sort – a magyar közéletből – mondta Kövérnek címezve szavait.

Kövér maga Tordai szavaira nem reagált, Dömötör Csabának, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára adta meg a válaszadás jogát. – Önnel ellentétben a házelnök személyesen is küzdött egy diktatúra ellen mindent kockáztatva – mondta felhívva a figyelmet, ha ez nem így lett volna, Tordai sem ülhetne egy demokratikusan megválasztott parlamentben. Dömötör szerint Kövér szavait nem először forgatják ki és építenek rá lejárató kampányt. Az államtitkár szerint Kövér nem konkrét politikai szereplőket nevezett meg kockázatként, hanem azt a politikai helyzetet, hogy két egymást kizáró állam és nemzetkép létezik a politikán belül.