„Van elég orvos a rendszerben” – állítja a Népszavának adott interjújában az egészségügyi államtitkár

„Van elég orvos a rendszerben” – állítja a Népszavának adott interjújában az egészségügyi államtitkár

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van elég orvos a rendszerben, akár jelentősebb túlmunka nélkül is működőkőképes lehetne, ha nem lennének rosszul elosztva az erőforrások – mondta a Népszavának adott interjújában Takács Péter egészségügyi államtitkár. Szerinte ellátásszervezési hibák miatt zárnak be sorra nagy kórházak osztályai.

Az államtitkárt kérdezték a Magyar Orvosi Kamara múlt hétvégi küldöttközgyűlése után kiadott közleményéről is, amelyben az orvosszakmai szervezet arról tájékoztatott: megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. „Belülről ismerem a kamara szervezeti felépítését. A kormányzat a szakmai szervezet vezetőségével került konfliktus helyzetbe, amely most hangolja a tagságot. Nem tartom elegánsnak, de erről már vasárnap mindent elmondtam” – mondta és utalt a reakciójára Takács Péter.

A bérekkel kapcsolatban az államtitkár a Népszavának azt mondta: „Amikor kamarai elnökségi tag voltam, amellett érveltem, hogy a szocialista típusú bértábláról – azaz az élethosszig emelkedő fix fizetésről – lassan le kéne jönni. Azt, hogy valamilyen teljesítményhez kötött elem is legyen a bértáblában, a kamara többségi vezetése se akkor, se most nem támogatta. Mindig követelik, hogy írjunk programot, foglaljuk egy nagy keretbe, úgy mint a Semmelweis Tervet. Július 6-án, miután megtartottam az első ismertetésemet a »Takács-csomagról« azt írja nekem Kincses Gyula, hogy »Kedves Péter, a MOK visszatérően hiányolta az új Semmelweis Tervet. Ma elmondtad, már csak le kell írni. Gratulálok, nagyon-nagyon jó az irány.« Majd miután leírtam, amit szóban elmondtam, októberre gyökeresen megváltozott a kamarának az álláspontja.”

– A MOK szerint a kormány felrúgta a 2020-as bérmegállapodást, amikor évek múltán előállt azzal, hogy rossz teljesítmény esetén akár 20 százalékkal is csökkenthető a fizetés. Bár a teljesítmény mérését támogatják, nem értenek egyet az államtitkárság által meghatározott kritériumokkal sem – emlékeztetett a témáról írt beszámolójában a 444. Takács szerint jobb lenne, ha a MOK a szerződések felmondása helyett inkább elismerné: vannak orvosok, akik a hálapénz kivezetése után „nagyon látványosan elvesztették a munkakedvüket. És mi, a többség dolgozunk helyettük. Ahelyett, hogy azt mondanánk, keressen egy kicsit kevesebbet, aki látványosan elvesztette a munkakedvét”.

Az ápolók béremeléséről szólva, hogy már januártól emeljék meg a fizetésüket, Takács azt mondta, ő lett volna a legboldogabb, ha ez sikerül, de az uniós források visszatartása miatt nincs mozgástér. Arra a felvetésre, hogy az állam közben megvette a Vodafone egy részét, az államtitkár azt válaszolta, „erről a nemzetgazdasági minisztert tessék megkérdezni”, de ő is jó üzletnek tartja a vásárlást.