Tartsd karban az elmédet tudáspróbákkal! (x)

Tartsd karban az elmédet tudáspróbákkal! (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kvízek nemcsak arra jók, hogy elüsd velük az időt egy esős, borongós napon, hanem fitten is tarthatod velük az agyadat. Számos különféle tematikájú feladványsor létezik online is, így ha van egy okostelefonod, akkor szinte bárhol és bármikor elindíthatsz egy neked tetsző kvízjátékot.

Nem kell megijedni a matematikai vagy a fizikával kapcsolatos kvízektől sem

A matematikai kvízek esetében szinte soha nem kell rendkívül bonyolult műveleteket elvégezned. Sem integrálnod, sem deriválnod nem kell, főként csak arra kell ügyelned, hogy helyesen használd a műveletek sorrendjét és ne engedd magad becsapni.

A Keresztlabda oldalán található tudáspróbákat, legyenek azok akár matekfeladványok, akár fizikával kapcsolatos tesztek, meg fogod tudod oldani, ha emlékszel az iskolában tanultakra. Ha ebben azért nem vagy annyira biztos, akkor is nyugodtan elkezdhetsz egy ilyen jellegű kérdéssort, hiszen így a rég elfeledett dolgokat újból felidézheted.

Vannak kevésbé bonyolult tudáspróbák is

Ha a reál tárgyak nem tartoztak a kedvenceid közé, akkor bizonyára örülni fogsz annak, hogy a fent említett oldalon számos más témában is vannak kvízek. Jó pár irodalmi kérdéssort is találsz ezen a honlapon. Az egyik az írók álneveivel kapcsolatos, de akad olyan is, amikor azt kell megnevezned, hogy ki írta az adott verset.

A történelmi tudáspróbák között találhatsz olyat, ami fordított logikán alapszik. Nem azt kell megtippelned, hogy mikor volt egy adott esemény, hanem azt kérdezik, hogy az adott évben mi történt. Zenei kvízekből sincs hiány, igazi örökzöld slágerekkel kapcsolatos feladványokra is számíthatsz.

Szórakoztató kvízek, amelyek egyben tanulságosak is

Van, amelyik kérdéssor esetében egy-egy kép alapján kell megnevezned, hogy milyen retró dolgot ábrázol. Egy másik kvíz a régi idők meséivel kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.

Az állatos kvízek a kisebbek, nagyobbak számára is tanulságosak lehetnek. Ezekben olyan kérdésekre kell válaszolni, mint hogy hogyan hívják a hím ludat, vagy hogy melyik az az egyetlen emlősállat, amelyik nem tud ugrani?

Érdekes kihívást jelenthetnek az ételekkel kapcsolatos kvízek is. Te tudod, hogy mi az escamole? Na és a nyújtott vakarcs? Ha kapásból nem is tudod a választ ezekre, némi segítséget jelenthet, hogy soha nem kell fejből megmondanod a megfejtést. Mindig vannak válaszlehetőségek, ezek közül azért egyszerűbb egyre rábökni.

Ne csak tippelgess!

Ha valóban szeretnéd megtornáztatni az elméd, akkor jól teszed, ha alaposan átgondolod, hogy mit válaszolsz az adott kérdésre. Lehet, hogy elsőre nem ugrik be semmi, de ha elemzed a válaszlehetőségeket, akkor megeshet, hogy ki tudsz zárni egy válaszlehetőséget. Tegyük fel, hogy három opció közül választhatsz: ha egy kiesik, akkor 33%-ról 50%-ra javul az esélyed, hogy egy vakon leadott tippel eltalálod a helyes megfejtést!

Amennyiben a kérdésre kapott választ is megfigyeled, akkor új dolgokat is tanulhatsz. Sosem lehet tudni, hogy az új ismeret egy másik játék során vagy az életben mikor jön majd jól.