Az EU újabb szankciókat készít elő Oroszországgal szemben

Az EU újabb szankciókat készít elő Oroszországgal szemben

Josep Borrell (Fotó: Mario Salerno / European Union)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb szankciós intézkedéseket fog javasolni a tagállamoknak az Európai Bizottság, miután szerdán reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el és bejelentette a megszállt területeken tartandó népszavazást.

Az ENSZ éves közgyűlése jó alkalom volt arra, hogy egy ad hoc ülést hívjon össze az EU külügyi főképviselője, hiszen valamennyi tagállam külügyminisztere New Yorkban van. – Úgy döntöttünk, hogy a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket vezetünk be Oroszországgal szemben, a partnerekkel együttműködve – jelentette be Josep Borrell az ülés után a Twitteren. Konkrét intézkedésekről azonban nem beszélt. A tanácskozást megelőzően egy sajtótájékoztatón is csak annyit mondott, hogy a külügyminiszteri tanács közös álláspontja az kell legyen, hogy „nem fogunk megijedni, továbbra is teljes mértékben támogatjuk az ukrán szuverenitást és demokráciát és továbbra is azon dolgozunk, hogy ez a háború mielőbb véget érjen”.

A lehetséges szankciókról valamivel többet árult el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CNN-en, Cristiane Amanpour műsorában. – Készek vagyunk további gazdasági költségeket róni Oroszországra, valamint az Oroszországon belüli és kívüli magánszemélyekre és entitásokra, akik politikailag vagy gazdaságilag támogatást nyújtanak. Ezenkívül további exportellenőrzést fogunk javasolni a polgári technológia tekintetében, amint Oroszország átáll a teljes háborús gazdaságra – fogalmazott.

Az EU eddig hat szankciós csomagot fogadott el, illetve volt egy olyan is, amelyben az előző büntetőintézkedések végrehajtását pontosították és a szankciók kijátszását igyekeztek megnehezíteni. Bár Magyarország eddig valamennyi csomagot támogatta, az elmúlt napokban felerősödött az a kormányzati retorika, hogy minden rossz okozója az uniós szankciós rezsim, ezért nem szabad újakat hozni, illetve az eddigieket vissza kell vonni. Erről a kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor is beszélt a Fidesz és a KDNP közös, kétnapos kihelyezett frakcióülésén szerdán este. Szijjártó Péter közösségi oldalán egyelőre nincs nyoma annak, hogy az európai idő szerint éjjel meghozott külügyminiszteri döntés kapcsán Magyarország milyen álláspontot foglal el.

Az új szankciós intézkedéseket várhatóan egy héten belül pontosítja az Európai Bizottság és bemutatja a tagállamoknak.

Mint arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli televíziós beszédében bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. Elmondta, hogy az orosz haderő több mint ezer kilométeres fronton végez katonai műveleteket, amihez a tartalékosok mozgósítására van szükség. Kijelentette azt is, hogy Oroszország teljes mellszélességgel támogatja a Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában tervezett népszavazásokat az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról.