Nemzetközi sajtó: varsói diplomaták lehettek jelen Szájer szexpartyján

Nemzetközi sajtó: varsói diplomaták lehettek jelen Szájer szexpartyján

Rendőrautó a brüsszeli Le Detour bár előtt 2020. december 1-jén (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelek lehettek a Szájer szexpartyján részt vevő diplomaták a Politico és a New York Times egyik szabadúszó tudósítója szerint. Una Hajdari a Twitteren osztotta meg az erről szóló információját. A hír az ügyet élénken figyelő lengyel médiában is egyre jobban terjed, de hivatalos források még nem erősítették meg az értesülést.

„Források azt feltételezik, hogy lengyel diplomaták is részt vettek az eseményen. Mint a lengyelországi melegellenes megmozdulásokról beszámoló tudósító, soha nem gondoltam volna, hogy a melegjogi aktivisták egyszer csak azzal tudnak majd visszavágni a kormányzatnak, hogy egy gang-bangben vettetek részt” – írta Twitter üzenetében Una Hajdari, aki szabadúszó újságíróként a Politiconak, a New York Times-nak és a Guardiannak is tudósítója.

Az újságíró bejegyzéséről egyre több lengyel médium is beszámol. Az RMF a bejegyzéssel kapcsolatban azt írja, hogy a belga ügyészség információja szerint nem vettek olyan személyeket őrizetbe, akiknek lengyel diplomata útlevelük volt.

A lengyel médiában azért is fokozott az érdeklődés a Brüsszelben történtekkel kapcsolatban, mert a lengyel kormány nyíltan melegellenes ideológiát képvisel és az elmúlt években jelentősen csökkentek a homoszexuálisok jogai az országban. Az idei elnökválasztási kampányban a kormányzó jobboldali populista Andrzej Duda például azt mondta, hogy a meleg ideológia veszélyesebb a kommunizmusnál. A kormánypárt háttérben tevékenykedő, de facto vezetője, Jaroslaw Kaczynski pedig arról beszélt, hogy a homoszexualitás veszélyt jelent a lengyel identitásra, nemzetre és az egész lengyel állam létére.