Ázsiai kistigrisekkel építene szorosabb kapcsolatot Matolcsy György

Ázsiai kistigrisekkel építene szorosabb kapcsolatot Matolcsy György

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évszázadunkban elkezdődött Eurázsia gazdasági integrációja, a V4-ek számára az ázsiai kistigrisekkel felépíthető kapcsolatok különleges stratégiai előnyöket ígérnek – erről írt a Magyar Nemzet oldalán megjelent szokásos hétfői elemzésében Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint országpárok kiépítésére van lehetőség a két térség államai között és a négy ázsiai kistigris közül Magyarország számára Dél-Korea és Szingapúr tűnik a legígéretesebb párnak. Míg a siker társadalmi receptje szempontjából Szingapúr ígér átvehető mintákat, addig Dél-Korea a technológiai beruházások, a K+F, a kulturális, oktatási és turisztikai együttműködés terén lehet stratégiai partner.

Matolcsy György ezután hosszabban elemzi egy magyar–dél-koreai eurázsiai országpár (Hunkor) előnyeit. Elsőként megemlíti, hogy Dél-Korea számára földrajzi és gazdasági belépési pontot kínál az Európai Unióba, míg Magyarország számára a jövőbe lépés stratégiai szövetségese lehet Dél-Korea. Majd azt is kijelenti, hogy „a világban a koreai és a magyar nemzet áll talán a legközelebb egymáshoz az értékrend terén”. Ennek mélyén a verseny, a küzdelem, a bizonyítási vágy és a családi gyarapodás értékei állnak, ezek az értékek mozgatják a vágyakat, szükségleteket, az érdekeket, a döntéseket, valamint magatartásunkat az élet és a közösségi működés minden szintjén.

A két nemzet ugyanakkor jelentős eltéréseket is mutat, azonban ezek inkább kiegészítik, így erősítik, nem pedig kioltják egymást. Ennél a pontál egyébként a nemzeti zászlók színeit és azok jelentését mutatja be.

Matolcsy György szerint mindkét ország a nemzeti felemelkedéshez és a gazdasági sikerhez keresi a geopolitikai egyensúlyt. Dél-Korea a mai korszak legnehezebb négyszögében (USA, Kína, Japán és a koreaiak) egyensúlyoz, Magyarország pedig az USA, Németország (EU), Oroszország, Törökország és Kína ötszög metszéspontjában teszi ugyanezt. Politikai stratégiánk hasonló, mert nem a nagypolitika színterén, hanem a nemzeti felemelkedés, ezen belül a gazdaság terén célozzuk meg a sikert.

Címkék: Matolcsy György