Borban az igazság

Borban az igazság

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemhogy enyhítettek volna a vezetés előtti alkoholfogyasztás szabályozásán, még szigorították is a büntetési tételeket. Előbbire még fogadni is mertem volna korábbi cikkemben. Az utóbbira azért nem tippeltem volna. Mindenesetre sejthető volt, hogy a témát inkább csak terelésként dobták be. Legalábbis politikai részről. Mert az tény, hogy évek óta szorgalmazzák neves borászok az enyhítést. A legkevésbé sem az alkoholisták érdekében, minthogy utóbbiak nem is azok közül kerülnek ki, akik meginnának az étteremben egy-egy pohár bort. Ettől még persze lehetséges, hogy a baleseti statisztikákra pozitív hatással van a zéró tolerancia. Viszont a közbeszédben sajnos megint sok felületes ítélettel lehetett találkozni.

Volt, aki egyenesen örült például annak, hogy felére esett nálunk a borfogyasztás aránya. Csakhogy ez elsősorban a minőségi borkultúrára mért csapást jelent, nem az alkoholisták számát csökkentette. Főleg, hogy az elmúlt évek adatai szerint sörből fogyasztjuk a legtöbbet, utána jönnek az égetett szeszek, aztán a bor. Eközben Olaszországban 1,3 százalékos az alkoholisták részaránya (nálunk több mint 20), míg az éves borfogyasztásuk 46 liter. (A miénk 18 liter.) Vajon miért van ez?

A kormány eközben ráadásul még nehezíti is a kisvállalkozók dolgát, bürokratikus terhek sorát pakolva rájuk. A héten a pécsi Szabó Pince jelentette be, hogy itt a vége. Pedig a minőséggel aligha lehetett probléma. „A minduntalan növekvő adminisztrációs, bürokratikus terhek mértéke, a kényszerű digitalizáció fojtogatóvá vált számomra. A mostanihoz fogható vállalkozás- és emberidegen légkört én ez idáig még soha nem tapasztaltam, ehhez végképp kevés az amúgy is csapnivaló üzleti érzékem” – számolt be róla a Szabó Pince vezetője. Panaszolva azt is, hogy az elmúlt harminc évben megfeleződött a szőlőültetvényeink területe, felére csökkent a borfogyasztás mértéke, valamint az átlagos boráraink a régió legrosszabbjai közé tartoznak.

Mindez semmiben nem fogja akadályozni az alkoholistákat abban, hogy ha nem is épp a kannásbort, de a palackonként ezer forint alatti termékeket válasszák. Esetleg maradjanak a sörnél vagy az olcsóbb égetett szeszeknél. Minőségi borok terén viszont még inkább lemaradunk majd. Nem kellene ennek örülni egy olyan országban, amely az adottságait tekintve sokkal jobban is állhatna.