Már a kommunistázás is kommunistagyanús!

Már a kommunistázás is kommunistagyanús!

Vidnyánszky Attila, amint megerősítik a Nemzeti Színház igazgatói pozíciójában (Fotó: Facebook/Csák János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt tíz év legtökéletesebb paródiáját a woke-ról Jan Böhmermann adta. A ZDF német humoristájáról van szó, akinek Erdogan-gúnyverse annak idején még diplomáciai kavarodást is okozott Németország és Törökország között. Az olyan jobboldali szatirikusok is szórakoztatóak, mint Titania McGrath vagy a Babylon Bee, de a liberális Böhmermann volt az, aki igazán gyilkos humorral szedte darabokra az önelégült nyugati polkorrektséget. Alig vártam hát 2016-os megjelenésekor, mit fognak írni róla a magyar sajtóban. Hamarosan pedig be is jelentkezett G. Fodor Gábor oldala, a csekély értelmű fiatalokból verbuvált 888: „A videóban Németország erkölcsi fölényét hirdetik a menekültválságban, majd az elégedetlenkedő, »idegenellenes« német állampolgárokat, a német mentalitást parodizálják ki. Persze nem maradhat ki a Trumppal és Orbánnal való ijesztgetés sem. A propagandavideó végén megtudhatjuk, hogy milyen is az igazi toleráns, liberális Németország, ahol gyerekekkel küldik el a p.csába azt, aki másképp gondolkodik.” A NER-kiszes Dörmögő Dömötör szerzője tehát képtelen volt dekódolni az iróniát egy nyilvánvaló paródiavideóban, melyben szerepel többek közt a „büszkék vagyunk arra, hogy nem vagyunk büszkék” mondat. Hát, jó.

Mindez arról jutott eszembe, hogy nemrég Vidnyánszky Attila bejelentette: Marx Tőkéje alapján tervez darabot a Nemzeti Színházba. Több sem kellett az ún. fideszes értelmiségnek! Amikor Vidnyánszky színházában két színész súlyos balesetet szenvedett, akkor siettek kiállni a minden ilyen esetben a felelősséget kötelezően viselő igazgató mellett. Azóta már ott tartunk, hogy az önnön fontosságában megerősödő Vidnyánszky nyíltan a balesetet szenvedett volt színészeivel hadakozik. Miközben – emlékszünk? – akkor épp az volt a fő mondása, hogy most ne egymás hibáztatásával foglalkozzunk, hanem elsősorban az érintettek hogylétével. Hamar visszaszorult ez a felebaráti aggódás. A baleset viszont láthatóan nem sarkallta kritikára azokat, akik most siettek leszedni a keresztvizet Vidnyánszkyról. Bayer Zsolt például normalitásra intett, egyben gúnyosan ecsetelte, hogy talán Engels és Lenin más műveit is elő lehetne adni. Fekete Rajmund pedig azt írta a Látószög Blogon: „Ha a Nemzeti Színház igazgatója náci irodalmat akarna színpadra állítani, abból óriási nemzetközi felháborodás kerekedne – nagyon helyesen és teljesen jogosan! A náci irodalom és a nácizmus ugyanis »méregszekrényben« van tartva. De a kommunizmussal nem ugyanez a helyzet!”

Igen, jól érti mindenki: a fideszes megszólalók azt hiszik, hogy Vidnyánszky dicsőíteni akarja Marxot és A tőkét. Azt feltételezik, a darab végkövetkeztetése valami olyasmi lesz, hogy a kommunizmus eszméje valójában milyen szép volt. Talán még a jövőbeli darab megtekintése után is ezt fogják gondolni. Ha meg fogják egyáltalán nézni.

Vidnyánszky az ATV-ben mondta el a héten: „A mi szent szövegeink, témáink állandóan pellengérre vannak állítva a másik oldalon. Az ő szent szövegük mélyén gyilkos erők, tézisek találhatók.” De talán még ezt sem értik. Szegény paranoiás fideszeseink! A egyik kommunistázna egy jót, a másik viszont már erre is gyanakodva csap le: netán csak nem kommunista ő maga is?!