Mínusz egy fok

Mínusz egy fok

Téli időjárás (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban egy diktatúrában fordult elő, hogy 19 Celsius-fokra korlátozták a fűtést – jelentette szörnyülködve a kormánymédia, néhány hónappal azelőtt, hogy Magyarország kormánya 18 Celsius-fokra korlátozta az állami szerveknél és állami vállalatoknál az intézmények felfűtését.

A gyöngyszemre Hont András, az Átlátszó munkatársa hívta fel a figyelmet. Hasonló ellentétpárokra minden hírfogyasztó emlékezhet, hiszen egyebet sem hallott a kormánymédiától és a politikusoktól, mint hogy a hanyatló nyugaton fűtéskorlátozást vezetnek be. Hát, most itt van: a sokat kárhoztatott Németország középületeiben belőtt 19 Celsius-fokos maximum, mínusz egy fok.

Egy demokráciában előfordul, hogy ilyen betli miatt valakinek mégiscsak le kell mondania. Egy látszatdemokráciában viszont nyugodtan állíthatnak a politikusok hónapokig sziklaszilárdan valamit,  majd szerdáról csütörtökre az ellenkezőjét. 

A választók jelentős részének azonban még mindig nem az a fontos, hogy mi hangzott el a kampányban, és ehhez képest milyen az ország valóságos helyzete. Hanem az, hogy támadjon egy ütőképesnek látszó ellenzéki politikus, aki mintegy mellesleg hazugságnak nevezi a hazugságot, és talán kitér arra is, hogy mennyi pénz vándorolt el a közös kaszából választási osztogatás és túlárazott közbeszerzések képében. De a legfontosabb, hogy elfogadhatatlannak tartsa a 18 Celsius-fokot. Ha 19 vagy 20 lenne, akkor azt. És huszonkettőt ígérjen, akkor is, ha kettőt sem engedhetünk meg magunknak. 

Valószínűleg szentségtörést követne el, aki azt merné javasolni, hogy az emberek vegyenek fel még egy pulóvert, főzzenek egy teát, és a politikusokból első lépésben azt kényszerítsék ki makacs következetességgel, hogy legalább nagyjából a valóságot közöljék az ország helyzetéről, különben el vannak bocsátva, kalap, kabát, sapka, sál. Utána lehetne beszélni arról, hogy hány fok az ideális.

Fontos mérföldkő  lenne ez a demokratikus fejlődés útján, ahogy az úgynevezett szolidaritás elsajátítása is. Megfagyni ugyanis nem lehet 18 fokban, ellentétben a fűtetlen lakásokkal, ahol évről évre megfagynak olyan emberek, akik nem tudják kifizetni a fűtést. Nem beszélve az ijesztően alacsony nyugdíjból élő idősekről, betegekről, rászorulókról, akik eddig is csak egy szobát fűtöttek telente, azt is csak tizennyolc fokra. Vagy egyet sem.

Érdemes megkérdezni őket, hogyan élték túl a teleket, és feltenni a kérdést, hogy a tizennnyolc fok miért csak akkor ennyire felháborító, ha minket is érint. 

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot.