Orbán békái

Orbán békái

Orbán Viktor, Kósa Lajos, Kocsis Máté és Rogán Antal a parlament ülésén 2018. december 12-én (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizonyára mindenki ismeri a példázatot, amely szerint ha a békát meleg vízbe dobják, akkor azonnal kiugrik, viszont ha hideg vízbe teszik és úgy melegítik, akkor a pusztulásig tűr. Valami ilyesminek vagyunk tanúi immár bő tucatnyi éve kis hazánkban is.

Orbán Viktor már 2007-ben megmondta, hogy szerinte csak „egyszer kell nyerni, de akkor nagyon”. 2010-ben Gyurcsánynak és a világgazdasági válságnak köszönhetően ölébe is hullott a „nagyon”, azaz az első kétharmad. A lényegében teljhatalmat biztosító parlamenti többség birtokában rögtön neki is fogott hatalmának bebetonozásához, mégpedig a béka kísérlet szellemében, apránként „forralva a vizet”, amiben egy egész ország ücsörgött: kicsit belenyúltak a választási törvénybe, aztán kissé átszabták a választási körzeteket, megszállták a közszolgálati médiumokat és a távirati irodát, a fontosabb intézmények – Alkotmánybíróság, Nemzeti Bank, adóhivatal, ügyészség, stb. – vezetésébe mind több zsoldosukat ültették, a kétharmadnyi „bátor” révén kirakati dekorációvá züllesztették az Országgyűlést, a „nemzeti tőkésosztály” megteremtése címén százmilliárdokat juttattak rokonoknak és haveroknak.

A békafőzés remekül működik: a magyar nép szép csendesen halad a pusztulat útján, miközben a főzőedényből lassan elpárolog az egészségügy, lefő rólunk a közoktatás, elillan a nyugdíjak értéke, elgőzölög az idősgondozás és a valódi gyermekvédelem, elforr a kultúra sokszínűsége, … A leves mellett kényelmesen elüldögél az ellenzék is. Ha Orbánék olykor némi ellenállást tapasztalnak, durván visszalökik a kimászni igyekvő kisbékákat az egyre forróbb főzőlébe: kétnapos törvényhozással próbálják meg ellehetetleníteni az orvosi kamarát, bosszútörvénnyel sújtják a pedagógusokat, igyekeznek megfosztani anyagi forrásaiktól és tagságuktól a szakszervezeteket...

Ráadásul időnként nemcsak forralják a vizet, hanem mérgezik is: például, amikor a békácskák egy csoportjára ráuszítják a többit, mondván: az éppen kipécézettek nemzetellenesek, börtönbizniszelők, migránssimogatók, háborúpártiak, nemváltó műtéteket ajánlgatnak óvodásoknak,… De mérgező az is, amikor hat százalékkal emelik az otthonápolási támogatást, miközben a – „háborús és szankciós” – infláció folyamatosan ennek három-négyszerese.

Kedves békatársak! Az utolsó előtti pillanatban vagyunk, amikor nagy-nagy összefogással talán még kiugrálhatunk Orbán fazekából. Ha elszalasztjuk, még az unokáink is csak a kocsonyaléből pisloghatnak a kínai akkugyárakra.

Címkék: Orbán Viktor