24-36 órán belül véget érhet a brit evakuálás Kabulból

24-36 órán belül véget érhet a brit evakuálás Kabulból

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette (Fotó: MTI/AP/Shekib Rahmani)

Fotó: Shekib Rahmani

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy-Britannia a tervek szerint 24-36 órán belül befejezheti a Kabulban rekedt britek és afgánok menekítését, ami azt jelenti, hogy több ezer kétségbeesett afgán állampolgárt hagyhatnak hátra, miközben a tálibok szoros ellenőrzés alá vonják a repülőterhez vezető utakat – tudta meg a The Guardian brit lap.

A tálibok szóvivője már korábban bejelentette, hogy nem engednek több afgán állampolgárt a kabuli repülőtérre.

Bár Boris Johnson brit miniszterelnök a hét vezető ipari hatalmat tömörítő G7-csoport Afganisztánról szóló online csúcsértekezletén a kivonulás halasztását javasolta, Joe Biden amerikai elnök nem tervezi meghosszabbítani az afganisztáni csapatkivonásra kitűzött augusztus 31-i határidőt.

Miután hírek szerint az amerikaiak 2-3 napon belül befejezik a kimenekítéseket, a brit csapatok legalább 24 órával előbb szeretnék elhagyni a terepet. Más nyugati hatalmak is azt tervezik, hogy napokon belül befejezik a kabuli evakuációt.