Amerika minden áron hűtené a kedélyeket

Amerika minden áron hűtené a kedélyeket

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Joe Bidennel egyeztet telefonon, miután iráni drónok és rakéták támadták Izraelt 2024. április 14-én hajnalban (Fotó: Izraeli kormányfői hivatal/X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Példátlan támadás érte Izraelt Irán részéről; Teherán korábban soha nem támadta saját földjén a zsidó államot – ezt tudják az Egyesült Államokban és a Fehér Házban is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, helyi idő szerint szombat hajnalban több mint 200 iráni drón és rakéta tűnt fel Izrael felett, célzott válaszként az április eleji Irán damaszkuszi nagykövetségét ért izraeli csapásra, amelyben a Forradalmi Gárda két tábornoka is elhunyt.

Friss vasárnap hajnali összegzés szerint az izraeli légvédelem – amerikai és brit segédlettel – jelesre vizsgázott, egyetlen komoly közvetlen sérülés nem történt izraeli tájékoztatás szerint.

Az iráni támadást követően Joe Biden amerikai elnök – aki korábban figyelmeztetett is egy várható iráni támadásra – azonnal kapcsolatba lépett Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel. A két vezető a lehetséges izraeli válaszcsapásról egyeztet. Washingtoni források szerint az Egyesült Államok azt kéri Izraeltől, minden lehetséges lépés előtt egyeztessenek velük – a CNN szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arra kérte izraeli kollégáját, hogy előzetesen tájékoztassa Washingtont az Irán ellen esetlegesen indított megtorló intézkedésekről. Amerika – főleg, mert épp elnökválasztási év van – minden áron hűtené a kedélyeket. Az NBC News arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat aggódik a támadásra adott elhamarkodott izraeli válasz miatt.

A helyzetet elemzők szerint Amerika valószínűleg próbálja visszafogni az izraelieket a válaszlépések tekintetében. Arra ösztönözik Netanjahuékat, hogy óvatosan járjanak el, és a megtorlást arányosan alakítsák ki. A BBC washingtoni gyorselemzése szerint az Egyesült Államok és szövetségesei számára a rémálom forgatókönyv az, ha belerángatják őket egy olyan konfliktusba, amely egy szélesebb körű regionális háborút indíthat el. De hasonlóról tájékoztattak az NBC forrásai is, amelyek szerint Biden aggodalmának adott hangot, hogy Netanjahu megpróbálja belerángatni az Egyesült Államokat egy nagyobb konfliktusba.

Az amerikai félelmek Irán válaszreakciói miatt is valósnak tűnhetnek. A hivatalos iráni állami televíziónak, a Press TV-nek nyilatkozott ugyanis az iráni Forradalmi Gárda egyik prominens katonai parancsnoka, aki azzal fenyegetett: az Izrael bármilyen további katonai válaszcsapására Irán még nagyobb választ fog adni. Mohamed Reza Astiani iráni védelmi miniszter is arra figyelmeztetett, hogy minden olyan ország, amely megnyitja földjét vagy légterét az izraeli haderő előtt egy Irán elleni [esetleges] támadásra, az „határozott választ” várhat Teherán részéről.

Ahogy arról szintén korábban beszámoltunk, az iráni Forradalmi Gárda egyik speciális egysége nem sokkal az iráni dróncsapások előtt rajta ütött és elfoglalt egy portugál zászló alatt hajózó, ám izraeli érdekeltségű konténerszállítót a Perzsa-öbölben a Hormuzi szorosnál.