Az Európai Bizottság a Fehéroroszországban rekedt migránsok hazaszállításának lehetőségeit keresi

Az Európai Bizottság a Fehéroroszországban rekedt migránsok hazaszállításának lehetőségeit keresi

Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál (MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság a „mesterségesen gerjesztett krízissel” kapcsolatban a párbeszéd fenntartását szorgalmazza Minszkkel, és a Fehéroroszországban rekedt migránsok hazaszállításának lehetőségeit keresi az ENSZ, valamint Fehéroroszország illetékeseivel – közölte Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szokásos sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az Európai Bizottság szóvivőjének sajtótájékoztatóján Aljakszandr Lukasenka, a belarusz elnök azon kijelentésével kapcsolatban hangzott el kérdés, miszerint a Belarusz Köztársaság választ vár az Európai Uniótól arra, hogy befogad-e Minszk javaslatának megfelelően kétezer, fehérorosz területen tartózkodó migránst. Peter Stano a kérdésre válaszolva közölte: az Európai Bizottság általában nem fűz kommentárt ahhoz, amit Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mond, annak ugyanis szerinte nem sok köze van a valósághoz.

Elmondta: az EU számos belarusz illetékessel áll kapcsolatban a helyzet megoldása érdekében. Az Európai Unió elsősorban azon fáradozik, hogy a migránsok visszajuthassanak hazájukba. Az ENSZ és a fehérorosz illetékeseivel legutóbb pénteken tartottak megbeszélést, meghatározandó a továbblépés módjait. „Elkezdtük a szükséges logisztikai munkát, az ügy folyamatban van” – fogalmazott az uniós szóvivő.

A BelTA fehérorosz állami hírügynökség hétfői tájékoztatása szerint Lukasenka azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy Németország befogadjon kétezer migránst azok közül, akik a Belarusz Köztársaságban vannak. A fehérorosz elnök panaszkodott amiatt, hogy az EU nem tárgyal Minszkkel az ügyben. Hozzátette, hogy már szervezik a második repülőjáratot, amely hazaszállít migránsokat az országból.

Lukasenka múlt csütörtökön közölte először, hogy Fehéroroszország azt szeretné, ha az Európai Unió befogadna kétezer migránst abból a hétezerből, aki a területén lévő táborban tartózkodik, a többi ötezret pedig visszaküldené hazájukba, hogy megoldódjék a válság a belarusz–lengyel határon. Akkor azt is állította, hogy Angela Merkel ügyvezető német kancellár ígéretet tett neki arra, hogy uniós szinten megtárgyalják ezt a felvetést, Berlin azonban cáfolta Lukasenka állítását. Azóta egy repülőgép több mint négyszáz migránst hazavitt Irakba.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Fehéroroszország tagadja, hogy jogsértést követett volna el, s azt állítja, hogy maga is „hibrid támadás” áldozata.

(MTI)