2,75 milliárd dollárt adna az amerikai kormány Ukrajnának és Lengyelországnak

2,75 milliárd dollárt adna az amerikai kormány Ukrajnának és Lengyelországnak

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai kormányzat a kongresszushoz fordult, hogy hagyja jóvá 2,75 milliárd dollár továbbítását az Ukrajnában és Lengyelországban tevékenykedő humanitárius szolgálatoknak – jelentette be szombati varsói sajtóértekezletén Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az MTI híre szerint a politikus arról is beszélt lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval folytatott tárgyalásait követően, hogy a lengyelek és az amerikaiak tudják, milyen fontos a szabadság védelme, ezért együtt támogatják Ukrajnát, amely törvénytelen és provokálatlan agresszióval szembesül.

Blinken kiemelte, Lengyelország az élenjáró azon országok közül, amelyek az Ukrajna megtámadása miatt keletkezett humanitárius válságra reagálnak, ezért is kérik a kongresszustól a segélycsomag megszavazását.

Zbigniew Rau, hangsúlyozta, Lengyelország soha nem ismeri el a „jogtalan, provokálatlan” agresszió következtében létrejött területi változásokat. A nemzetközi jog megsértésének nevezte, hogy az orosz erők az ukrán „társadalmat terrorizáló támadási eszközöket” használnak, az invázió során tűz alá veszik a civilek lakta területeket, az atomerőműveket és a nem katonai járműveket.

A lengyel külügyminiszter határozottan kijelentette, a saját „fájdalmas történelmi tapasztalata alapján” Lengyelország következetesen fogja szorgalmazni a háborús bűnösök felelősségre vonását.

Antony Blinken emellett a NATO-tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli brüsszeli tanácskozásán a BBC-nek is interjút adott, amelyet a brit közszolgálati csatorna szombaton sugárzott.

Ebben az amerikai politikus elmondta, egyáltalán nem biztos, hogy az Ukrajna ellen indított háborút Oroszország megnyeri. Ha Moszkva szándéka az, hogy valamiképp megdöntse az ukrán kormányt és saját bábrezsimjét ültesse a hatalomba, azt „ilyen vagy olyan módon 45 millió ukrán fogja elutasítani.”

Hozzátette: az ukrajnai háború már eddig sem úgy alakult, ahogy azt Vlagyimir Putyin kitervelhette. Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország egyre brutálisabban lép fel az ukrajnai civilekkel szemben, és célba vette a lakossági víz-, áram- és hőszolgáltató infrastruktúrát is. Tragikus módon e módszerek is Putyin forgatókönyvének elemei között szerepelnek.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!